"Čeprav so v Pompejih le redki lahko dosegli elito, so številni poskušali poustvariti 'dobro življenje' na svoj način ... Od velikih urbanih vil prek majhnih zasebnih hiš do manjših stanovanj," so zapisali ob objavljenem videu.

Izbruh ognjenika med velikimi slovesnostmi
Med virtualnim sprehodom je mogoče videti, "kaj vse je lahko pomenilo 'dom' v starodavnih Pompejih", so še dodali. "Z združevanjem novih tehnologij z bolj tradicionalnimi metodami lahko Pompeje predstavimo podrobneje in natančneje, kot je bilo prej mogoče," je dejal Nicoló Dell´Unto, digitalni arheolog z Univerze v Lundu.

Usodni izbruh Vezuva se je zgodil 24. avgusta leta 79, Pompeje je zadel med velikimi slovesnostmi v čast bogu Vulkanu, gospodarju ognja in možu boginje Venere. Vezuv je bruhal 19 ur, izbruh pa je bil tako močan, da so lapili padli celo na afriško obalo, v Egipt in Sirijo.

Pogled na eno od domovanj v Pompejih, ki si jih je mogoče ogledati. Foto: EPA
Pogled na eno od domovanj v Pompejih, ki si jih je mogoče ogledati. Foto: EPA

A če Pompejev ne bi zasul ognjeniški pepel, bi nam bilo precej slabo ohranjeno rimsko stensko slikarstvo bistveno slabše poznano. Ob mestni zasnovi, stavbah, poslikavah in številnih predmetih so posebej pretresljivi tudi mavčni odlitki ljudi in živali, ki so neuspešno poskušali ubežati usodi.

Eno najpomembnejših arheoloških nahajališč na svetu
Sicer so pod pepelom Vezuva pokopane Pompeje odkrili že konec 16. stoletja, vendar se je širše in bolj sistematično odkrivanje ruševin nekoč cvetočega mesta začelo šele poldrugo stoletje pozneje.

Eno najpomembnejših arheoloških nahajališč na svetu, ki je tudi ena najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v Italiji, kljub že dolgemu sistematičnemu raziskovanju arheologom in zgodovinarjem še vedno ponuja nove najdbe in spoznanja.