V novoodkritih sarkofagih so pokopani svečeniki in uradniki, ki so živeli pred približno 2500 leti. Foto: Reuters
V novoodkritih sarkofagih so pokopani svečeniki in uradniki, ki so živeli pred približno 2500 leti. Foto: Reuters

Na območju starodavne nekropole Sakara jugozahodno od Kaira so arheologi v zadnjih tednih našli še 59 dobro ohranjenih in še zapečatenih lesenih sarkofagov, starih približno 2500 let. Ob odprtju enega izmed njih so naleteli na izjemno dobro ohranjeno mumificirano truplo, zavito v pokopno tkanino, okrašeno s hieroglifi v svetlih barvah.

"Odkritje nas je izjemno razveselilo," je komentiral generalni sekretar vrhovnega sveta za antikvitete Mostafa Vaziri.

O prvi skupini 13 sarkofagov, ki so jih našli v Sakari, obširni nekropoli staroegipčanske prestolnice Memfis, kjer stoji tudi znamenita Džoserjeva stopničasta piramida, so egiptovske oblasti javnost obvestile pred približno tremi tedni.

Odkritje novih sarkofagov v Egiptu

"To je šele začetek"
Nove sarkofage so odkrili v treh jaških, na globinah od 10 do 12 metrov. Ker so bili jaški še vedno zapečateni, v notranjosti ni prišlo do kemičnih reakcij, zaradi česar so artefakti tudi tako dobro ohranjeni. Kot je povedal egiptovski minister za turizem in starine Kaled Al Anani, je na omenjeni lokaciji verjetno nahaja več sarkofagov. "Menim, da ne gre za konec, ampak za začetek velikega odkritja," je povedal.

Arheološka dela na območju Sakare pospešeno potekajo že od leta 2018. Foto: Reuters
Arheološka dela na območju Sakare pospešeno potekajo že od leta 2018. Foto: Reuters

Arheologi so v zadnjih letih med izkopavanji v Sakari naleteli na številne najdbe, pa tudi na mumificirane kače, ptice, skarabeje in druge živali. Na območju nekropole so našli več deset kipov, med njimi bronast kipec boginje Nefertem in 28 kipcev Sokarja, boga sokola.

Glede na predhodne študije so v lesenih sarkofagih verjetno pokopani duhovniki, državniki in druge ugledne osebnosti egipčanske družbe 26. dinastije.

Sarkofage bodo shranili v Veliki egiptovski muzej v Gizi, katerega odprtje je načrtovano prihodnje leto.