Foto: EPA
Foto: EPA

Dosedanji pregledi grobnic, ki so jih odkrili zunaj območja velikega pokopališča Sakkara, so pokazali, da sarkofagi "niso bili odprti, odkar so bili pokopani", je sporočilo egiptovsko ministrstvo za turizem in starine.

Dve ločeni jami globoko pod zemljo
Neokrnjeno stanje najdb se odraža v nekaterih dovršenih umetniških delih, ki so se ohranila skozi dve tisočletji in pol na lesenih zunanjih delih nekaterih krst. Sarkofagi so bili shranjeni v dveh ločenih globokih jamah v jašku, ki sega več kot 30 metrov pod zemljo.

Skupina 13 grobnic je bila odkrita na začetku tega meseca, drugo skupino 14 grobnic pa so odkrili v preteklem tednu. Khaled Al-Anani, ki je na čelu ministrstva za turizem in starine, je optimističen, da bodo odkrili še več krst, saj bo ekipa nadaljevala izkopavanja še globlje v tleh Sakkare.

Al-Anani, ki je ta teden obiskal lokacijo, da bi si ogledal nazadnje odkrite grobnice, je v videoposnetku najdbo označil za "zgolj začetek". Zahvalil se je tudi kopačem, ki jih je vodil Mustafa Waziri, generalni sekretar vrhovnega sveta egiptovskih starin, za "delo v težkih razmerah ob spoštovanju varnostnih ukrepov", povezanih s covidom-19.

Obširni kompleks Sakkara je bil kraj pokopavanja za Memfis, vplivno egipčansko prestolnico, ki leži približno 12 kilometrov južno od velikih piramid v Gizi. Življenje v Memfisu, ki je bil ustanovljen pred približno 5000 leti, je brstelo več kot 2000 let in tako je za njim ostalo izobilje starodavnih najdb.

Sorodna novica Novo odkritje v Egiptu: mumije mačk in redka najdba mumificiranih skarabejev

Nova vroča točka za arheologe
Sakkara je zdaj že nekaj časa nova privlačna lokacija za arheologe, saj so jih nedavna izkopavanja pripeljala do neverjetnih na novo odkritih predmetov, vključno z desetinami 4500 let starih mačjih mumij in milijoni mumificiranih psov. V zadnjih nekaj letih so tam odkrili tudi okrašene grobnice z mumijami nekdanjih vplivnežev.

Identitete posameznikov v nedavno izkopanih sarkofagih za zdaj še niso znane, vendar Al-Anani in njegovi sodelavci pričakujejo, da bodo v prihodnjih dneh in tednih razkrili nove podrobnosti o najdbah, so še sporočili z ministrstva.