Grad Rogatec s trgom in grad Strmol, Jozef Franz Kaiser, Lithographirte Ansichten der Steyermärkischen Städte, Märkte und Schlösser, Gradec 1830. Foto: Wikipedia
Grad Rogatec s trgom in grad Strmol, Jozef Franz Kaiser, Lithographirte Ansichten der Steyermärkischen Städte, Märkte und Schlösser, Gradec 1830. Foto: Wikipedia

Iz letošnjega proračuna je občina za obnovo gradu zagotovila 24.000 evrov, piše na spletnih straneh rogaške občine. Poteka izbor izvajalca del.

Na občini imajo v letošnjem proračunu načrtovana sredstva za zaščito in prezentacijo ostankov gornjega gradu v Rogatcu v skladu z izdelanim predlogom sanacije in pridobljenimi pogoji zavoda za varstvo kulture iz Celja. V sklopu projekta se bodo izvedli posegi zaščitne narave, ki služijo ohranjanju in zmanjšanju propadanja ruševin ter večji berljivosti in prepoznavnosti grajskih ruševin.

Vidne so razpoke, del zidov je odpadel
Za zaščito ruševin je potrebna odstranitev rastja in dreves, sanirati morajo dva zidana stolpa, ki sta ostanka grajske stavbe. Zidova sta zaradi dolgotrajne izpostavljenosti vremenskim vplivom v slabem stanju, malta razpada, vidne so razpoke, del zidov je odpadel.

Načrtovana je obnova celotnih stolpov brez prvotno predvidenega delnega rušenja, kar je potrdil tudi statik od Zavoda RS za varstvo kulturne dediščine. Občina se je lani prijavila na razpis za pridobitev nepovratnih sredstev od ministrstva za kulturo, vendar pri tem ni bila uspešna.

Letos ministrstvo razpisa ni objavilo, občina se je zato v drugi polovici leta odločila začeti dela v obsegu, za katerega ima zagotovljene lastne vire. Dela se bodo nadaljevala postopno v prihodnjih letih po fazah.