Natančneje gre za sivo hišno gobo ali solzivko (lat. Serpula lacrymans), ki je ena najnevarnejših razkrojevalk lesa. O njeni uničevalni moči priča še eno poimenovanje zanjo – hišni lesomor.

Ruardovo graščino so zgradili leta 1538. Foto: Gornjesavski muzej Jesenice
Ruardovo graščino so zgradili leta 1538. Foto: Gornjesavski muzej Jesenice

Zaradi tega neljubega odkritja so morali prekiniti obnovitvena dela. Zdaj so začeli strokovni pregled vseh prostorov, začela pa se je tudi že sanacija najbolj prizadetih delov. Posledično to pomeni tudi, da se bo znova zavlekla in podražila obnova 500 let stare graščine, ki bi morala biti končana v prvi polovici prihodnjega leta.

Trenutno poteka natančen pregled vseh prostorov, ki ga opravlja strokovnjak za lesno gobo. Na posnetku je Serpula lacrymans. (Fotografija je simbolična.) Foto: Wikipedia
Trenutno poteka natančen pregled vseh prostorov, ki ga opravlja strokovnjak za lesno gobo. Na posnetku je Serpula lacrymans. (Fotografija je simbolična.) Foto: Wikipedia

Velika razširjenost okužbe
Po prejetem poročilu, ki ga Občina Jesenice pričakuje v drugi polovici novembra in v katerem bodo podane natančne usmeritve za sanacijo tlakov, sten in stropov, bodo znani nadaljnji koraki. Točnejše informacije tako o roku dokončanja obnove kot o dodatnih stroških bodo znane po prejetem poročilu, so sporočili z Občine Jesenice.

Žal je prvi pregled pokazal, da je z lesno gobo okužen praktično ves objekt. Zaradi njene nevarnosti so pristojni odgovorni konservatorji z namenom preprečevanja prenosa okužbe zaustavili izvedbo gradbenih posegov v notranjosti objekta, dokler se lesna goba ne sanira.

Bucelleni-Ruardova graščina, ki datira v leto 1538 in v kateri je bival lastnik fužine, je najbolj impozantna stavba nekdanjega fužinarskega naselja, urejenega v muzejsko območje Stara Sava. Jeseniška občina je območje ob pomoči ministrstva za kulturo in evropskih sredstev začela urejati in revitalizirati pred 15 leti. Obnovljena je bila vrsta objektov, kot prvi leta 2005 delavska stanovanjska stavba kasarna. Zdaj na območju, ki je zaščiteno kot kulturni spomenik državnega pomena, na obnovo čaka le še cerkev, ki je prav tako v občinski lasti.

Prvi zastoj obnove že kmalu po začetku del
Obnovitvena dela na Ruardovi graščini so zagnali leta 2018, vendar so jih morali začasno zaustaviti že kmalu po začetku. Ko so prostore očistili, se je namreč pokazalo dejansko stanje pol tisočletja stare graščine.

Obnova graščine se je začela leta 2018. Foto: Občina Jesenice, Facebookova stran
Obnova graščine se je začela leta 2018. Foto: Občina Jesenice, Facebookova stran

Ko so odstranili različne nanose na stropih, podih in stenah, so odkrili stare poslikave, pa tudi težave glede statike objekta. To je zahtevalo kar nekaj prilagoditev projekta. Po nenadejanih restavratorskih delih in popravkih projekta so lansko jesen znova stekla kontinuirana gradbena dela, ki pa so se zdaj znova zaustavila.

Prvotno je bilo končanje prenove predvideno že februarja 2020, projekt pa se je od začetka že močno zavlekel in tudi podražil. Za jeseniško občino prenova že sicer predstavlja velik finančni zalogaj. Od 2,3 milijona evrov, kolikor naj bi stala, občina sama zagotavlja skoraj dva milijona evrov, preostalo so kohezijska in državna sredstva.