Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Mestna občina Ljubljana se je na današnji seji mestnega sveta s poimenovanjem odzvala na skupno pobudo, ki so jo zasnovali v Civilni iniciativi izbrisanih aktivistov (CIIA) in Amnesty International Slovenije (AIS), naj s poimenovanjem zaznamujejo 30. obletnico izbrisa.

"Primerna lokacija za ohranjanje spomina na izbrisane"
Predsednik CIIA Irfan Beširević je poudaril, da se je v prostorih Roga, v stavbi Socialnega centra Rog, "od leta 2006 zgodil praktično prav vsak sestanek društva CIIA in povezanih drugih aktivistov, na katerih so se načrtovali in izvajali aktivistični, kulturni, podporni in družabni dogodki v podporo izbrisanim, pa tudi dejavnosti za uporabo pravnih sredstev in za širšo popravo krivic izbrisanim." Rog zato po njegovih besedah ostaja primerna lokacija za ohranjanje spomina na izbrisane.

Sorodna novica Pahor izbrisanim: Opravičilo je potrebno za nazaj in kot zaveza za naprej

"Spomin in opomin morata zagotoviti, da izbris ne zapade v pozabo in tudi, da se kaj podobnega ne sme več ponoviti. Upamo, da bo odločitev ljubljanske občine predstavljala zgled tudi za druge slovenske občine, ki jih prosimo, da se prav tako odločijo za tako potezo. Izbris je v svojih hudih posledicah za izbrisane in njihove bližnje še kako živ, prav je, da ostaja živ tudi v zavesti družbe," pa je ob novici dejala Nataša Posel, direktorica Amnesty International Slovenije.

Izbris so izvedli 26. februarja 1992
V Amnesty International si sicer prizadevajo za poimenovanje ulic, trgov ali drugih javnih prostorov po izbrisanih ter da se izbris vključi v šolski kurikul. Slovenske oblasti so 26. februarja 1992 iz registra stalnega prebivalstva Slovenije nezakonito izbrisale 25.671 ljudi, med njimi 5360 otrok. "Posledice izbrisa so bile strahotne. Ljudje so izgubili zaposlitve ter socialno in zdravstveno zavarovanje, možnost izobraževanja, številni so bili izgnani in ločeni od najbližjih, drugi pa živeli pod vsakodnevno grožnjo izgona," poudarjajo pri Amnestyju.

Dan pred 30. obletnico izbrisa se je izbrisanim 25. februarja 2022 za izbris uradno, v imenu države, opravičil predsednik Borut Pahor.