Odprtje festivala bo danes v Galeriji Škuc s kabaretskim večerom treš poezije, dobre kritike in recikliranih div. Kabaret bo namreč združeval večer stare avtorske poezije vprašljive kakovosti, ki jo bodo objektivno ovekovečile dobre kritike. Nastopila bosta kolektiva ZIZ in FEM TV ter Edina Živa Diva.

Začel se je festival 10. Lezbična četrt

Že pred uradnim odprtjem festivala so v Galeriji Škuc odprli razstavo Re:Ljubezen!. Letošnji festival spremlja tudi 5. številka revije Lesbozina. Urednica Veronika Razpotnik je, kot je povedala, letos želela dati prostor manj prepoznavnim avtoricam, katerih dela še niso bila objavljena. Literarni večer s predstavitvijo revije bo 30. maja v Galeriji Škuc.

Dan pred tem pa bo na letnem vrtu Galerije Škuc večer kratkih lezbičnih filmov. Večer bo uvedel film Spregledani razgledi Ane Čigon, prikazali pa bodo še tri tuje kratke filme (iransko-francoskega Aban, hrvaškega Y in ameriškega Kodno stikalo), ki so že bili na ogled na festivalu LGBT-filma.

Festival se ob 40. obletnici gibanja LGBT osredotoča na spodbujanje solidarnosti med različnimi skupinami in posameznicami_ki v skupnosti LGBTQ+ in drugod. Foto: Lezbična četrt
Festival se ob 40. obletnici gibanja LGBT osredotoča na spodbujanje solidarnosti med različnimi skupinami in posameznicami_ki v skupnosti LGBTQ+ in drugod. Foto: Lezbična četrt

V petek bodo improvizatorke predstave Med vrsticami predelale in kolažirale v serijo prizorov in kratkoproznih zbirk Škarje (S. tratnik) in Dvoliki (J. Maležič). Predstavo bodo ustvarjale Sile na klancu, ekipa izkušenih improvizatork, ki gravitirajo k feminizmu.

Lezbična kultura na zemljevidu Ljubljana
Suzana Tratnik
tudi letos vabi na sprehajalno turo po kultnih lezbičnih prostorih po Ljubljani; začela se bo v soboto ob 13.00 na Hradeckega mostu blizu nekdanje kavarne Cafe Open, končala pa z vodstvom po razstavi Re:ciklaža – desetletje festivala Lezbična četrt.

V okviru festivala bodo potekale tudi tri delavnice – kvir predelovalnica rabljenih oblačil, skupnostna delavnica s TransAkcijo in delavnica reciklaže predsodkov o znanosti z naslovom Nikol mi ni šla matematka, pojem pa lepo; udeleženke bodo na njej naslovile prekrivanja znanosti z aktivizmom in umetnostjo.

Festival se bo sklenil 3. junija. Zaključno dejanje bo koncert švedske "nebinarne kvirovske glasbene ikone" Lizette Lizette v Gali hali.