Laserski sken Kibla Portala, največjega neodvisnega razstavišča za sodobno umetnost. Foto: KID KIBLA
Laserski sken Kibla Portala, največjega neodvisnega razstavišča za sodobno umetnost. Foto: KID KIBLA

Kiblix 2022 se bo začel drevi ob 19. uri z odprtjem mednarodne skupinske razstave in avdiovizualnim performansom Marka Batiste in Žige Palčarja. Odprtje razstave bo pospremil še dogodek z robotko Evo, obiskovalci pa se bodo lahko preizkusili tudi v letenju z mislimi v simulatorju NeuroFly v produkciji DDTlaba.

Razpored vseh dogodkov 20. Kiblixa
si lahko pogledate tukaj.

Mariborski, trboveljski in mariborski laboratorij
Kulturno izobraževalno društvo (KID) Kibla od leta 2019 skupaj z Delavskim domom Trbovlje in PiNO iz Kopra ustvarja Mrežo RUK, torej mrežo raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. V okviru Kiblixa prikazana dela so plod treh RUK-ovih raziskovalnih laboratorijev – DDTlaba v Trbovljah, HEKE v Kopru in KIBLA2LABa v Mariboru – kot odprtih središč sodobne umetnosti in ustvarjalnosti. Festivalsko dogajanje bo vključevalo tudi tematski pogovor, avdiovizualne performanse, koncerte, delavnice in vodene oglede razstave.

Sorodna novica Umrla je Aleksandra Kostič, ustanoviteljica in dolgoletna gonilna sila mariborske Kible

Ko se "dobro jutro" zdi kot kletvica
Kuratorja festivala Aleksandra Kostič (1966–2022) in Peter Tomaž Dobrila sta se odločila, da za okroglo obletnico Kibla Portala zbereta produkcijo Mreže RUK in izpostavita snovanja in stvaritve domačih umetnic in umetnikov. Letošnji Kiblix poteka pod naslovom Ljubezen in mir.

Kot je zapisal Dobrila, se "v času unifikacije medijev, zapiranja distribucijskih kanalov svetovnega spleta, deplatformiranja, odstranjevanja, prepovedi in cenzur, omejevanja in izločevanja, prebujanja in prebujenja zdi 'dobro jutro' kot kletvica. Ali vsaj poziv na pregon. Da v III. svetovni vojni ni prostora za umetnost in lastno mnenje, je pretveza za prepričane in sprijaznjene, za umaknjene in nezadostne, za vdane in speštane, ki jim na Kiblixu od vsega začetka, leta 2022 odpiramo kanale uresničenih prihodnosti. Ob 20. obletnici festivala Kiblix se spogledujemo s tukaj in zdaj, gledamo nazaj in oziramo naprej."

Intermedijska razstava VRTN!CA je sprva zaživela lani v Arboretumu Volčji Potok. Foto: KID KIBLA
Intermedijska razstava VRTN!CA je sprva zaživela lani v Arboretumu Volčji Potok. Foto: KID KIBLA

S katerimi vsebinami se bodo predstavljali laboratoriji?
DDTlab se bo predstavil s projekti, ki so jih zasnovali in izvedli v sodelovanju s skupino Laibach, Tomom Križnarjem, Bojano Križnar Pivk, Tanjo Hanžič, Mašo Jazbec, Dunking Devils, HSE, Arcturjem, Iztokom Kovačem, Varvaro & Marom, Žanom Rajškom, Maticem Bernotom in Društvom Trbovlje Novomedijsko mesto.

HEKA bo predstavila svoje produkcije umetnikov in umetnic Robertine Šebjanič, Sofie Crespo, Feileacana McCormick, Name: in Brada Downeya.

Ana Pečar, Stvarjenje in izum jemljeta pogum, 2022, cikel fotografij. Foto: KID KIBLA/Ana Pečar
Ana Pečar, Stvarjenje in izum jemljeta pogum, 2022, cikel fotografij. Foto: KID KIBLA/Ana Pečar

KIBLA2LAB pa bo zastopan s projekti VRTN!CA, Nadvojvoda Janez in Nevidni Maribor ter deli Nea Christopherja Chunga, Simona Whethama, Maše Dobrina, Valerie Wolf Gang, Monike Pocrnjić, Alice Daeun Kim, Vojtecha Radakulana in ScanLAB Projects.

Še nabor vabljenih umetnikov in umetnic
Tem produkcijam se na razstavi pridružujejo tudi vabljeni umetniki in umetnice: kolektiv BridA, Tanja Vujinović, Toni Soprano Meneglejte, Aphra Tesla Operating System Incorporated Stefan Doepner, Marko Batista, Ana Pečar, Igor Štromajer, Nika Oblak & Primož Novak in Nataša Berk.

Začetek 20. festivala umetnosti, tehnologije in znanosti Kiblix