Prisluhnite radijski igri: Ne bojim se ne hudiča in ne biriča!
Igralka Metka Pavšič med snemanjem radijske igre. Foto: Alen Jelen
Igralka Metka Pavšič med snemanjem radijske igre. Foto: Alen Jelen

Radijska igra z naslovom Ne bojim se ne hudiča ne biriča!, ki je nastala v režiji Alena Jelena, je premiero doživela v kraju sodnega procesa. Prisluhniti ji je bilo mogoče v dvorani Mestnega muzeja Idrija na gradu Gewerkenegg, ob 22.05 pa še na Tretjem programu Radia Slovenija – programu Ars.

Sodni proces je vodil upravitelj rudnika, plemeniti Steinberg, ki mu je hude preglavice povzročala Marina Melhiorca, doma iz Šebrelj na Cerkljanskem. Vpeta je bila v mrežo tihotapcev, česar pa izjemno pogumni, premeteni in neuklonljivi Marini, ki se "ne boji ne hudiča ne biriča!", niso mogli dokazati.

Sodni proces se je začel leta 1729 in trajal do leta 1731. Ohranjeni sodni zapisi so izredno dragocen vpogled ne le v potek samega procesa, pač pa v kazensko pravo v prvi polovici 18. stoletja ter življenje tedanjih prebivalcev tega prostora. V arhivsko gradivo se je poglobila kustosinja Mestnega muzeja Idrija Marija Terpin Mlinar, ki je tudi avtorica idejne zasnove. Kot pravi, se je odkritje arhivskih dokumentov o procesu zgodilo popolnoma naključno, "kar je vedno najlepše".

"Že med preučevanjem virov me je pritegnila Melhiorca kot nasprotje med podobo naivne žrtve in glavnega veznega člena tihotapcev na drugi strani. Njena zgodba odpira vprašanja o družbeni pravičnosti, položaju žensk v družbi, revščini, nasilju in ljubezni, z iznajdljivostjo in duhovitostjo pa preprosto očara."

Sodni proces proti tolpi tatov in tihotapcev živega srebra je potekal v letih od 1729 do 1731 v Idriji na gradu Gewerkenegg, kjer je bil upravni, gospodarski, sodni in rudniški sedež gospostva. Foto: BoBo
Sodni proces proti tolpi tatov in tihotapcev živega srebra je potekal v letih od 1729 do 1731 v Idriji na gradu Gewerkenegg, kjer je bil upravni, gospodarski, sodni in rudniški sedež gospostva. Foto: BoBo

Radijska igra je nastala po idejni zasnovi Marije Terpin Mlinar in dramskem besedilu Alenke Bole Vrabec. Priredil in režiral jo je Alen Jelen. V vlogi gospe Melhiorca nastopa Metka Pavšič, zvok in glasbo za igro je oblikovala Darja Hlavka Godina, za ambientalno vzdušje in ton je poskrbela Sonja Strenar. Igra je bila pred leti pod režijskim vodstvom Mateje Mlačnik že postavljena na oder idrijskega gledališča. Marino Melhiorca je že takrat odigrala Metka Pavšič.

Predpremieri radijske igre bo danes v Idriji sledil pogovor, na katerem bodo sodelovali Metka Pavšič, igralka, Alen Jelen, režiser in urednik igranega programa na Radiu Slovenija – programu Ars, in Marija Terpin Mlinar, kustosinja Mestnega muzeja Idrija. Pogovor bo vodila Vilma Štritof, dramaturginja na Radiu Slovenija.