Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Po oceni Srakarja je to, kar se v koalicijski pogodbi nanaša na kulturo, dovolj celovito. Dodal je, da se v koalicijski pogodbi omenja tudi modernizacija sistema, sicer zelo ohlapno in ni nič točno določenega, a vemo, da obstajajo predlogi zakonov, ki so doslej obtičali v predalih, "kar je velik madež na kulturnem sektorju in tudi ovira za boljše delo".

Ob tem je Srakar opozoril, da se je na področju financiranja kulture v prejšnjih letih dogajala "eksplozija nekih zelo čudnih številk" ter da je dosedanji minister za kulturo Vasko Simoniti po nepotrebnem ustvaril "popolnoma eksplodiran proračun za kulturo". Kultura je po naravi sektor, v katerem so v poprečju umetniki z nizkimi dohodki, zato je višanje proračuna brez spremembe sistema delovanja, kar se je dogajalo v prejšnjih letih, "noro".

Zagotoviti je treba stabilno financiranje, sama proračunska sredstva za kulturo pa se ne večajo, če za to ni potrebe. "Razen če je edino merilo, da se financira kdo, ki je pri koritu, kar je bilo v prejšnjih letih". Poleg tega so težave v kulturniškem sistemu z na pol koruptivnimi povezavami znotraj sektorja. Mehansko večanje proračuna za kulturo tako v slovenskem primeru ni odgovor, je opozoril Srakar.

V prejšnjih letih je bila višina proračunskih sredstev za kulturo dva odstotka BDP-ja, in to se zdi sodelavcu Inštituta za ekonomska raziskovanja iz ljubljanske Ekonomske fakultete Srakarju normalna meja, "bistveno več pa samo, če je resnično podkrepljeno", ker sicer to področju prej škodi, kot da bi bilo v njegovo dobro.

Sorodna novica Kulturniki pri koalicijski pogodbi pogrešajo konkretnost, pozdravljajo vrnitev kulture v javno sfero

Asociacija pozdravlja vidno mesto nevladnih organizacij in neodvisnih medijev

Kot so za STA zapisali v Društvu nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti Asociacija, v koalicijski pogodbi na področju kulture "najdemo popis najbolj perečih in ključnih težav, ki jih je že dolgo treba vključujoče nasloviti in na katere v društvu vseskozi opozarjamo".

Po oceni Asociacije "je to ambiciozno zastavljen načrt prioritet in ciljev, katerega vsesplošna realizacija bo vsekakor izziv, a ob jasni zavezi, da bodo vsi deležniki ter civilna družba aktivno vključeni v postopke oblikovanja politik, odločanja ter prenove zakonodajnega okvira kot stroka in partner. Verjamemo, da je na vseh točkah možno storiti bistvene korake v smeri izboljšave stanja, saniranja v preteklem mandatu nastale škode ter končne vzpostavitve razmer, ki bodo privedle do stabilizacije in razvoja vseh stebrov kulture".

Kot so poudarili, pozdravljajo, da v koalicijski pogodbi nevladne organizacije in samozaposleni v kulturi ter neodvisni mediji s programi v javnem interesu zasedajo vidno mesto. "Sporazum tako obeta aktivno, celostno in razvojno naravnano naslavljanje njihovega položaja, ki jim je bilo v preteklem mandatu vse prepogosto neupravičeno odrečeno," so spomnili.

Kot nič manj pomembno ocenjujejo, da koalicijska pogodba prepoznava tudi druge prednostne naloge na področju kulture: decentralizacijo, ustreznost odziva na epidemijo, medsektorsko povezovanje in izobraževanje. Pozdravljajo tudi vladno zavezo k uveljavljanju enakosti spolov ter prizadevanje za dvig socialne vključenosti.

SEM, muzej, galerija, ploščad, muzejska noč, ministrstvo za kulturo Foto: mmcrtvslo
SEM, muzej, galerija, ploščad, muzejska noč, ministrstvo za kulturo Foto: mmcrtvslo