V nagovoru ob izročitvi priznanja, ki je zaradi omejitev, povezanih s covidom-19, v prostorih avstrijske rezidence v Ljubljani potekala zgolj v ožjem krogu, je veleposlanica Sigrid Berka poudarila, da je Avstrija danes Pivcu izkazala priznanje za dosedanje dosežke na področju čezmejnega sodelovanja in se mu hkrati zahvaljuje za dolgoletno gojenje kulture dialoga spominov med sosednjima državama. Veleposlanica je ob tem dodala, da odlikovanje razume tudi kot motivacijo za nadaljevanje zastavljene poti, piše v sporočilu za javnost.

Izročitev visokega avstrijskega odlikovanja Franciju Pivcu. Foto: Avstrijsko veleposlaništvo
Izročitev visokega avstrijskega odlikovanja Franciju Pivcu. Foto: Avstrijsko veleposlaništvo

Na avstrijskem veleposlaništvu v Ljubljani so zapisali še, da Pivca zaradi njegovih številnih dejavnosti na področju znanosti, družbe in kulture štejemo med vidnejše osebe v slovenskem javnem prostoru: "Na svoji poklicni poti je opravljal številne funkcije: med drugim je bil predsednik Zveze kulturnih društev Maribor, pa predsednik Zveze kulturnih društev Slovenije, glavni tajnik Univerze v Mariboru in navsezadnje v času osamosvojitve Slovenije tudi poslanec prvega sklica parlamenta. V času svojega poklicnega življenja je bil ves čas v tesni izmenjavi z izobraževalnimi ustanovami v Avstriji."

Pomagal je soustvarjati EPK 2012
Spomnili so še, da je Pivec dolga leta tudi dejavni podpornik nemško govoreče narodne skupnosti v Mariboru in Sloveniji. V okviru projekta Maribor evropska prestolnica kulture 2012 je sodeloval tudi pri kulturnem projektu Kulturnega društva nemško govorečih žena Mostovi iz Maribora z naslovom Nemci v Mariboru. Ves čas pa je podporni član njihovega mednarodno priznanega Komornega zbora Huga Wolfa, ki ga sestavljajo nemško in slovensko govoreči pevci.

Od ustanovitve leta 2013 Pivec sodeluje tudi v avstrijsko-slovenski skupini dialoga Peace Region Alps-Adria. Dragoceni so tudi njegovi številni članki v časopisih, revijah in antologijah o prispevku nemško govoreče narodne skupnosti h kulturnemu utripu mesta Maribor. Pivec že od vsega začetka podpira tudi prizadevanja koroške skupine za vzdrževanje čezmejne komemorativne kulture, še piše v sporočilu za javnost.

Za svoje delo je Pivec doslej prejel številna priznanja, nazadnje zlato plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti za življenjsko delo, več organizacij pa ga je izbralo za svojega častnega člana.