Nelson Mandela: The Cell Door, Robben Island. Foto: Twitter
Nelson Mandela: The Cell Door, Robben Island. Foto: Twitter

Risbo prvega izvoljenega temnopoltega predsednika Južne Afrike in borca proti apartheidu Nelsona Mandele, ki jo je ustvaril v zaporu, so na dražbi v New Yorku prodali za 112.575 dolarjev (slabih sto tisoč evrov), piše francoska tiskovna agencija AFP.

Z voščenkami ustvarjena zaporniška stvaritev
Delo Nobelovega nagrajenca za mir je nastalo v zaporniški celici na otoku v bližini mesta Cape Town, kjer je preživel 18 let. Risba, pobarvana z vijoličasto voščenko, prikazuje nekaj rešetk zaporniške celice in ključ v ključavnici. Delo je imela do zdaj v lasti Mandelova hčerka Pumla Makaziwe.

Nelson Mandela naj bi skupno ustvaril od 20 do 25 risb. Nekatere so reproducirali v litografije, s čimer so želeli zbrati več sredstev za fundacijo Nelsona Mandele.

Nelson Mandela (1918–2013). Foto: Reuters
Nelson Mandela (1918–2013). Foto: Reuters

Začetek konca apartheida
Leta 1918 rojeni Mandela se je v zgodovino zapisal kot prvi temnopolti predsednik Južne Afrike in ikona boja proti apartheidu. Neuklonljivi borec za človekove pravice je 27 let preživel v zaporu, od tega 18 – med letoma 1964 in 1982 – na omenjenem otoku. Njegova izpustitev leta 1990 na prostost je pomenila začetek konca apartheida v tej afriški državi.

Nelson Mandela je leta 1993 prejel Nobelovo nagrado za mir, leto pozneje je bil izvoljen za predsednika Južne Afrike.