Organizatorji so v zadnjem letu iskali različne rešitve, od koncertov
Organizatorji so v zadnjem letu iskali različne rešitve, od koncertov "od doma" do drive-in koncertov, a dolgoročne rešitve za sektor ne predstavljajo. Foto: BoBo

Pobudniki poziva ‒ Koalicija glasbenega sektorja, Sindikat glasbenikov Slovenije, Gospodarsko interesno združenje koncertnih organizatorjev Slovenije, Slovenski glasbeno-informacijski center in dobrodelno društvo MiDelamoDogodke ‒ bi radi vladi sporočili, da je zadnji čas, da se predlogi Koalicije glasbenega sektorja vključijo v prihajajoči protikoronski sveženj. Gospodarske družbe in preostali subjekti, ki delujejo v prireditvenem sektorju, so že popolnoma izčrpani, opozarjajo.

"Če zaradi ukrepov za preprečevanje okužb izgubimo še eno poletje, ki s festivali in drugimi množičnimi prireditvami zagotavlja največji delež prihodka v prireditvenem sektorju, bo škoda za večino udeleženih prevelika, da bi se ta sektor sploh še kdaj pobral na noge," so prepričani. Poziv so sprožili na spletu in doslej ga je podpisalo okrog 600 ljudi.

Fotografija je februarja letos nastala v Tel Avivu. Ljudje, ki lahko pokažejo
Fotografija je februarja letos nastala v Tel Avivu. Ljudje, ki lahko pokažejo "zeleno značko", potrdilo o negativnem izvidu testa, se smejo udeležiti koncerta. Foto: EPA

Upajo na semafor
Pobudniki predlagajo, da se v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje "sklene realen plan postopnega odpiranja javnih dogodkov z jasnim semaforjem glede na faze epidemije in s potencialnimi datumi za orientacijo organizatorjev". Glede na trenutni položaj bi se po njihovi oceni odpiranje lahko začelo 1. aprila in bi trajalo do 1. julija, ko bi dogodki lahko potekali brez kakršnih koli omejitev.

Svoje predloge, med njimi tudi predlog poroštvene sheme, ki glede na načrt cepljenja s 1. julijem predvideva odpravo vseh omejitev za prireditve, so poslali na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki naj bi po njihovih informacijah predloge že pretočilo v člene zakonov za deveti protikoronski sveženj. Te mora sicer podpreti najprej vlada in nato še DZ.

Zaradi projektne narave prireditvene dejavnosti potrebuje panoga za ponovno vzpostavitev dejavnosti zagonski čas. Za večje festivale in obiske mednarodno iskanih izvajalcev se je včasih treba dogovarjati več kot leto dni vnaprej. Foto: EPA
Zaradi projektne narave prireditvene dejavnosti potrebuje panoga za ponovno vzpostavitev dejavnosti zagonski čas. Za večje festivale in obiske mednarodno iskanih izvajalcev se je včasih treba dogovarjati več kot leto dni vnaprej. Foto: EPA

Po avstrijskem in nemškem zgledu
Tovrstne poroštvene sheme so že sprejele Avstrija, Nemčija in Nizozemska, ki s 1. julijem načrtujejo odpravo vseh omejitev, nedavno pa je načrt postopnega odpiranja prizorišč sprejela tudi Velika Britanija, ki namerava odpraviti vse omejitve za množične prireditve od 21. junija dalje. Novici z Otoka so sledile številne napovedi festivalov, ki gostijo tudi več kot 100.000 ljudi dnevno, da bodo letos zagotovo potekali, so še zapisali pobudniki poziva.

Ker v Sloveniji tako velikih prireditev ni, se jim zdi smiselno, da se iniciativi odpiranja prizorišč priključi tudi Slovenija in tako reši prireditveni sektor pred popolnim uničenjem.

K podpisu poziva vabijo glasbenike, organizatorje, ozvočevalce, odrske delavce, oblikovalce, tehnike, prevoznike, scenske delavce oziroma vse zaposlene v prireditvenem sektorju in podpornike.