Partnerstvo je namenjeno izmenjavi znanj, povezovanju fakultet z lokalnim okoljem, večji dostopnosti izdelovalnih znanj in orodij ter pridobivanju tehničnih veščin.

Foto: Domen Pal
Foto: Domen Pal

Univerza bo po pogodbi imela poln dostop do različnih prostorov. "Zelo pomembna je posebna predavalnica oziroma delavnica, ki bo ves čas na voljo Univerzi v Ljubljani, tako da jo bodo lahko fakultete ali akademije izkoriščale, kadar bodo potrebovale prostore za dodatne projekte, kjer nimajo svojih prostorov. Ali pa, ko bodo želeli narediti projekte skupaj z več članicami univerze," je sodelovanje opisal rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič.
Kot pravi, so se za sodelovanje s Centrom Rog odločili, ker se bodo tam lahko študenti povezovali in hkrati ustvarjali nove vsebine. "Vemo, da je Univerza v Ljubljani raztresena po mestu, tako da nam manjkajo skupni prostori," je povedal. Center Rog ima širši pomen, dodaja, del njega pa bo s to pogodbo postala tudi Univerza v Ljubljani.

Direktorica Centra Rog Renata Zamida je v izjavi za medije ob sklenitvi partnerstva povedala, da so sodelovanja zelo veseli, saj so do zdaj sodelovali s posameznimi fakultetami, "na ta način pa vključujemo še številne druge fakultete".

Foto: Domen Pal
Foto: Domen Pal

Dodala je, da fakultete kažejo veliko zanimanje za izvedbo določenega dela svojih pedagoških in tudi dodatnih programov v njihovih prostorih. "Ti na neki način predstavljajo nevtralen prostor, kjer se lahko fakultete tudi med seboj neobremenjeno srečujejo, ustvarjajo, izmenjujejo znanja," meni direktorica.

Program Mladi Rog bo mladim na prehodu iz šolskega v profesionalno življenje eno leto omogočal uporabo prostora za coworking, delavnice in orodja ter jim nudil mentorsko podporo za razvoj njihovih ustvarjalnih idej v prototipe in izdelke. Zamida je poudarila, da bo v centru veliko prostora tudi za druženje in sestankovanje.

V Centru Rog bo prav tako prostor dobila nova enota Mestne knjižnice Ljubljana, ki bo imela ob splošni knjižnici tudi nekaj specializiranih polic za gradivo s področij, na katera se osredotočajo. "To so modno, produktno in industrijsko oblikovanje, inženirstvo, arhitektura, uporabna umetnost v najžlahtnejšem smislu, rokodelstvo, urbano rokodelstvo in podobno," je še naštela.

Foto: Domen Pal
Foto: Domen Pal

Ob sklenitvi sodelovanja je bila na ogled tudi razstava klubskih mizic, ki so jih kot del notranje opreme Centra Rog ustvarili študentke in študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Mizice bodo svoje mesto dobile v steklenem prizidku Centa Rog, po načrtih, ki so jih prispevali njihovi avtorice in avtorji, pa si jih bodo v mizarski delavnici lahko izdelali tudi bodoči uporabniki Centra Rog.