V ponedeljek bo tekla beseda na temo podatkovne suverenosti in sledenja stikom. Foto: Pixabay
V ponedeljek bo tekla beseda na temo podatkovne suverenosti in sledenja stikom. Foto: Pixabay

V MoneyLab #8 so združili moči Zavod za sodobne umetnosti Aksioma, Kons in CUK Kino Šiška. Slednji tudi gosti spletne konference v angleščini, ki jih prenašajo v živo. Tema naslednjega pogovora je Podatkovna suverenost in sledenje stikom, razgrnil pa jo bo tehnološki direktor evropskega projekta DECODE Denis Jaromil Roio.

Tokratno temo bo predstavil tehnološki direktor evropskega projekta DECODE Denis Jaromil Roio. Foto: Aksioma
Tokratno temo bo predstavil tehnološki direktor evropskega projekta DECODE Denis Jaromil Roio. Foto: Aksioma

MoneyLab je mednarodna mreža umetnikov, raziskovalcev, aktivistov in navdušencev, ki iščejo druge možne ekonomije in prevprašujejo drugačen finančni diskurz. Prva izdaja konference je potekala v Amsterdamu leta 2014, v organizaciji tamkajšnjega Institute of Network Cultures. Sledilo ji je še šest mednarodnih MoneyLab konferenc – v Amsterdamu, Londonu, Buffalu in Siegnu.

Tokratna izvedba se odvija v sklopu serije konferenc Taktike & praksa, ki je letos izvedena v okviru platforme za sodobno raziskovalno umetnost Kons. MoneyLab #8 raziskuje eksperimente na področjih stanovanj, skrbstvenega dela in tehnologije veriženja blokov.

Serijo je 11. maja uvedel pogovor med Brettom Scottom in Geertom Lovinkom na temo Kritične finančne strategije po treh mesecih koronakrize, 18. maja pa mu je sledil pogovor med kritičnim mislecem digitalizacije Evgenyjem Morozovom in Lenartom J. Kučićem z naslovom Onkraj solucionizma v svetu po novem koronavirusu.

V ponedeljek bo na sporedu predavanje Podatkovna suverenost in sledenje stikom, na katerem bo spregovoril tehnološki direktor vodilnega evropskega projekta o tehnologijah veriženja blokov in lastništvu podatkov DECODE Denis Jaromil Roio. V pogovoru z Domnom Savičem se bo posvetili predvsem decentralizirani tehnologiji in njenem pomenu za vključevanje posameznikov v podatkovne ekosisteme v lasti državljanov, pa tudi zadnjim raziskavam o sledenju stikom v času pandemije.

Z Denisom Jaromilom Roiom se bo pogovarjal Domen Savič. Foto: Aksioma
Z Denisom Jaromilom Roiom se bo pogovarjal Domen Savič. Foto: Aksioma

Prvi ponedeljek v juniju bo na sporedu okrogla miza Skrb: solidarnost je nepokorščina, s predstavitvami posameznikov in kolektivov, ki se posvečajo ustvarjanju skupnostnih skrbstvenih infrastruktur, 8. junija pa bodo na okrogli mizi Stanovati: hekanje krize doma govorci predstavili modele, ki ne temeljijo na ideji stanovanja kot naložbi, pač pa razumevanju stanovanja kot doma in pravice.

Sredi junija napovedujejo okroglo mizo na temo Davčni paradiž: Normalizacija velike tatvine poglobila v offshore ekonomijo in davčne oaze. V ponedeljek, 22. junija, pa bo tema okrogle mize Blockchain: Radikalizirati družbeno domišljijo. Za sklep projekta 29. junija organizatorji napovedujejo prispevek Cesarja Escudera Andaluza in Martina Nadala na temo Umetniško delo v dobi decentraliziranega zaupanja. Predavatelja bosta spregovorila o tem, kakšne vrste dialogov odpre umetnost, osnovana na verigi blokov.

V sklopu MoneyLab #8 je do 19. junija na ogled tudi razstava Offshore, zadeva avtorske skupine Demystification Committee. Na ogled sta kolekcija kopalnih oblačil in knjiga Offshore preiskovalni instrument, ki opisuje projekt, ter pravna dokumentacija in potrdila, ki dokazujejo obstoj mednarodne korporativne strukture, ki jo je vzpostavil britanski umetniški kolektiv.