Foto: ZKP RTV SLO
Foto: ZKP RTV SLO

V ZKP RTV Slovenija so pravljico zdaj osvežili, oddali pa so ji tudi pretočno kodo. Pravljico Pekarna Mišmaš o peku Mišmašu, ki peče najboljši kruh, je Svetlana Makarovič ustvarila leta 1974, že aprila 1975 pa so liki v studiih RTV Ljubljana dobili tudi svoje glasove. Za glasbo igre je tedaj poskrbel Jani Golob, za režijo pa Zvone Šedlbauer. Osvežena radijska igra je zdaj na voljo v digitalni obliki, v ZKP RTV Slovenija pa so ji dodali tudi pretočno kodo.

Ob zgodbi o peku Mišmašu, ki peče najboljši kruh v Mišovem, so odraščale številne generacije. Peka Mišmaša imajo vsi radi, njegov kruh je najboljši daleč naokrog, pri izjemni peki pa mu pomaga starodavno zakleto ljudstvo, ki je začarano v miši, le ob polnoči se za uro spremeni spet v ljudi. Mišmaševo skrivnost odkrije in jo ljudem razkrinka zavistna in lakomna Jedrt, Mišmaš pa pred radovednimi ljudmi pobegne iz vasi, z njim pa tudi veselje in dober kruh.

Foto: ZKP RTV SLO
Foto: ZKP RTV SLO

Pekarna Mišmaš je kot slikanica izšla prvič leta 1974 pri Mladinski knjigi z ilustracijami Marije Lucije Stupica, leta 1997 pa je s podobami Gorazda Vahna. Ta različica je letos doživela deveti ponatis.

Pri ZKP RTV Slovenija so na voljo še druga dela vsestranske Svetlane Makarovič. Poleg Pekarne Mišmaš so na voljo njene Pesmice iz mačje preje in glasbena pravljica Gal v galeriji. Pesmice iz mačje preje so pri ZKP RTV Slovenija na kaseti izdali 1984. Svetlana Makarovič je je prispevala glasbo, besedilo, ilustracije in svoj glas – ob njej pojejo še Ljerka Belak, Bogomir Veras in Ivan Jezernik. Za priredbe je poskrbel tolkalist Aleš Kersnik, ki je s svojim triom v postavi: Silvo Stingl (klavir) in Djuro Penzeš (bas) tudi odigral pesmi. Izvirne posnetke so nedavno restavrirali in naredili tudi pesmarico, da se bo pesmice lažje naučiti in jih prepevati. Pesmice so na voljo na CD-ju z dodano pesmarico in pretočno kodo ali kot digitalni album z možnostjo prenosa pesmarice v PDF-formatu ob nakupu pri ZKP RTV Slovenija.

Foto: ZKP RTV SLO
Foto: ZKP RTV SLO

Gal v galeriji je zgodba o škratu Galu, ki se je, potem ko so porušili njegov grajski dom, naselil v Narodni galeriji in se kaj kmalu spoprijateljil s tamkajšnjimi prebivalci, upodobljenimi na slikah in kipih. Tudi ta pravljica je pred nedavnim dobila glasbeno podobo. Za uglasbitev je poskrbela skladateljica Tadeja Vulc, pri izvedbi pa so sodelovali Otroški pevski zbor RTV Slovenija pod zborovodkinjo Anko Jazbec, člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in pripovedovalec Boris Ostan. Glasbena pravljica, ki je na voljo v obliki CD-ja in digitalnega albuma, je pred nekaj leti nastala po naročilu za praznovanje 50-letnice delovanja Otroškega pevskega zbora RTV Slovenija, izdali pa smo jo pri ZKP RTV Slovenija v sodelovanju z Radiem Slovenija – programom ARS. Gal v galeriji otroke in njihove starše razveseljuje že od leta 1981, tudi po zaslugi sijajnih ilustracij, ki jih podpisuje Kostja Gatnik – te krasijo tudi glasbeni album.