Državni zbor je v odbor imenoval Manco G. Renko, Diano Koloini, Vesno Pajić, Zdenko Badovinac, Bogdana Benigarja, Boštjana Vugo, Miko Cimolini, Urško Jež, Jaruško Majovski, Sašo Pavček, Almo R. Selimović, Roka Vevarja, Matevža Luzarja, Gorana Milovanovića in Dušanko Zabukovec.

Dobitnikom Prešernove nagrade in nagrad Prešernovega sklada priznanja izročijo na posebni slovesnosti na predvečer slovenskega kulturnega praznika. Foto: TV Slovenija
Dobitnikom Prešernove nagrade in nagrad Prešernovega sklada priznanja izročijo na posebni slovesnosti na predvečer slovenskega kulturnega praznika. Foto: TV Slovenija

Vlada je DZ-ju predlagala nove članice in člane upravnega odbora, ker septembra dozdajšnjemu odboru poteče štiriletni mandat. Predlog sestave upravnega odbora se oblikuje po izvedenem javnem pozivu zainteresirani javnosti za predlaganje kandidatov. Poziv, ki ga je objavilo ministrstvo za kulturo, se je zaključil 15. aprila, nanj je prispelo 23 predlogov, so zapisali na ministrstvu za kulturo. Predlog je v DZ-ju predstavila ministrica Asta Vrečko.

Predlog vlade je kot matično delovno telo obravnavala mandatnovolilna komisija DZ-ja. Kot je povedala predsednica komisije Janja Sluga (Svoboda), se je seje komisije, ki je bila 4. julija, udeležil državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan, ki je dodatno obrazložil predlog vlade.

Trenutnemu upravnemu odboru, ki se mu septembra izteče mandat, predseduje Jožef Muhovič. Foto: BoBo
Trenutnemu upravnemu odboru, ki se mu septembra izteče mandat, predseduje Jožef Muhovič. Foto: BoBo

SDS: Gre za ideološko demonstriranje moči
V razpravi je bilo slišati mnenje SDS-a, da vlada pri oblikovanju predloga za imenovanje članov odbora ni vezana na v javnem pozivu prejete predloge. Obenem v poslanski skupini SDS menijo, da gre za povsem ideološko demonstriranje moči. "Glede na predlagane kandidate za člane upravnega odbora se po mnenju poslanke morda celo lahko napove, kdo bo naslednji Prešernov nagrajenec," je izjavo opozicijske stranke SDS povzela Sluga.

Za pomoč pri izbiri nagrajencev se imenujejo strokovne komisije
Državni sekretar pa je pojasnil, da upravni odbor v skladu z zakonom o Prešernovi nagradi za pomoč pri izbiri prejemnikov nagrad imenuje strokovne komisije za posamezna področja umetnosti, pri čemer člani strokovnih komisij niso tudi člani upravnega odbora. Upravni odbor sprejme odločitve o nagrajencih na podlagi nominacij strokovnih komisij, je Rusjanove besede povzela predsednica parlamentarne mandatnovolilne komisije.

V zdajšnjem upravnem odboru Prešernovega sklada so Jožef Muhovič (predsednik), Bernarda Fink Inzko (podpredsednica), Rok Andres, Lovrenc Blaž Arnič, Marko Cotič, Barbara Drnač, Igor Grdina, Katarina Klančnik Kocutar, Mateja Komel Snoj, Janko Kos, Ženja Leiler Kos, Jože Možina, Jurij Paljk, Robert Simonišek in Sonja Weiss.