Pri pripravi EPK-ja so bili po mnenju komisije narejeni pomembni koraki pri pripravi programa in na področju obveščanja ter vključevanja lokalnega okolja.

Pomembno sporočilo drugim evropskim mestom, ki jih deli državna meja, komisija vidi v dokončanju obnovitvenih del na območju Trga Evrope, saj ima prav to območje simbolno in sporočilno moč, s katero kultura presega zgodovinske ločnice. Foto: go_2025
Pomembno sporočilo drugim evropskim mestom, ki jih deli državna meja, komisija vidi v dokončanju obnovitvenih del na območju Trga Evrope, saj ima prav to območje simbolno in sporočilno moč, s katero kultura presega zgodovinske ločnice. Foto: go_2025

Čezmejna koordinacija ni težava
Obenem je komisija pohvalila ekipo EPK GO 2025, da so skupaj določili jasno razdelitev nalog in potek dela ter poenostavili zapleteno upravljanje čezmejne prestolnice. Zapisali so še, da cenijo angažiranost pri podpisovanju projektnih pogodb tako z javnimi zavodi kot z nevladnimi organizacijami.

Pozitivno je bil ocenjen tudi napredek, dosežen pri vzpostavljanju mednarodnih mrež s kadrovsko krepitvijo in tesnejšimi povezavami z evropskimi kulturnimi centri ter kulturnimi mrežami. Pohvalili so tudi učenje novogoriške ekipe iz izkušenj prejšnjih EPK-jev.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala umetniška svetovalka pri projektu Neda Rusjan Bric, je evropska komisija podala tudi šest priporočil, ki jih bodo upoštevali pri nadaljnjem delu.

Drugo od treh ocenjevanj
"Na podlagi teh priporočil se bomo lahko res dobro pripravili na končno ocenjevanje, ki bo izvedeno novembra 2024, da bo pozitivno in tudi finančno nagrajeno. Zadovoljen sem predvsem z vsebinskim delom pri napredku projekta, ki odraža tudi dober program prijavne knjige EPK,"
je povedal novogoriški župan Samo Turel.

Župana Nove Gorice in Gorice pa ob tem evropska komisija poziva, naj okrepita pogajanja za pridobitev dodatnih državnih proračunskih sredstev, potrebnih za uresničitev programa iz prijavne knjige.

Evropska komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki, med katerimi jih ima večina izkušnje z različnimi platmi organizacije evropskih prestolnic kulture, je tokrat že drugič ocenjevala napredek priprav na EPK na Goriškem. Tretjič in zadnjič bo njihovo delo preverila v drugi polovici prihodnjega leta.

Direktor Javnega zavoda EPK GO! 2025 Gorazd Božič je pozitivno poročilo komentiral, da
Direktor Javnega zavoda EPK GO! 2025 Gorazd Božič je pozitivno poročilo komentiral, da "je pred nami odločilno leto intenzivnih priprav za leto 2025, zato je takšna pozitivna ocena izkušenih evropskih strokovnjakov od zunaj utemeljena in dobrodošla. Potrjuje naše dobro in predano delo v zadnjem letu". Foto: GO! 2025/Jernej Humar

Pomembno sporočilo drugim evropskim mestom, ki jih deli državna meja, komisija vidi v dokončanju obnovitvenih del na območju Trga Evrope, saj ima prav to območje simbolno in sporočilno moč, s katero kultura presega zgodovinske ločnice.

Na poročilo Evropske komisije se je že odzvala ministrica za kulturo Asta Vrečko. "Veseli nas, da projekt Evropska prestolnica kulture, za katero smo lani takoj po prihodu na ministrstvo za kulturo namenili 10 milijonov evrov, tako dobro napreduje. Delno poročilo Evropske komisije ugotavlja, da je čezmejni projekt dobro zastavljen, ob tem pa gre največja zasluga in naša zahvala vsem udeleženim v pripravo projekta," je zapisala v sporočilu ekipi EPK-ja.