Foto: Bad Ischl 2024/Christoph Mayer
Foto: Bad Ischl 2024/Christoph Mayer

V letošnjem letu bodo z opusom kulturnih dogodkov, zasnovanih v evropskem duhu, zaznamovali leto v Estoniji, na Norveškem in v Avstriji. Slovesnost ob odprtju v Bad Ischlu bo 20. in 21. januarja, v Tartu 26. januarja in v Bodøju 3. februarja.

Bad Ischl 2024: osvetliti želijo tako pozitivne kot negativne plati v regiji Salzkammergut
Bad Ischl je danes znan predvsem kot romantično zdraviliško mestece, kjer sta poletja preživljala cesar Franc Jožef in cesarica Sisi. Jezera in gore območja Salzkammergut, kjer leži, letno privabijo več sto tisoč gostov z vsega sveta. Bad Ischl in še 22 občin gornje Avstrije in avstrijske Štajerske želi z več kot 300 projekti pokazati, kaj vse se skriva za alpsko pokrajino ob meji z Bavarsko – od masovnega turizma in posledic podnebnih sprememb do z nekaterimi zgodovinskimi dogodki obremenjene preteklosti. Cilj EPK-ja je "osvetliti tako pozitivne kot tudi negativne plati v celotni regiji," je povedala kustosinja programa Elisabeth Schweeger.

Foto: Bad Ischl 2024/Franzi Kreis
Foto: Bad Ischl 2024/Franzi Kreis

V regiji Salzkammergut že 7000 let pridobivajo sol. Tradicijo bo na eni izmed razstav po pisanju DPA-ja raziskoval kitajski umetnik Aj Vejvej. Več razstav bo posvečenih umetninam, ki so jih ukradli v času nacističnega režima in so jih med drugo svetovno vojno skrili v rudniku soli. Temu motivu se bodo posvetili tudi na enem izmed vrhuncev programa, poimenovanem Saltice – Pravljice soli in ledu. Interdisciplinarno produkcijo, ki združuje glasbo, ples, umetnost origamija in video, opisujejo kot vizualno osupljiv glasbeno-gledališki projekt za otroke, ki so ga navdihnile regionalne legende in pravljice regije Salzkammergut ter tamkajšnji rudniki soli in ledene jame.

Glasbeni program v avstrijskem slogu: jodlanje, Schönberg in klasična glasba
Na koncertih bo zazvenela glasba Arnolda Schönberga, ogledati si bo mogoče opereto Oscarja Strausa z naslovom Eine Frau, die weiss, was sie will! (Ženska, ki ve, kaj hoče!) v Bad Ischlu. Judovsko-avstrijski skladatelj je, kot piše na spletni strani EPK-ja, z omenjeno opereto ustvaril mojstrovino, ki pooseblja operetni slog Weimarske republike, obenem odraža novo podobo žensk v tistem času. Skupaj z libretistom Alfredom Grünwaldom je ustvaril razburljivo delo, ki še dobrih 100 let od nastanka vzbuja željo po življenju in ljubezni. V sklopu EPK-ja jo bo izvedla berlinska Komische Oper.

V mestecu Steinbach am Attersee bodo počastili avstrijskega pianista in skladatelja Friedricha Guldo, ki je več poletij preživel ob jezeru Attersee, z odprtjem novega Salona Gulda v hotelu Föttinger, v programu EPK-ja pa je tudi druga simfonija Gustava Mahlerja, znana tudi kot Vstajenje.

Foto: Tartu 2024/Maanus Kullamaa
Foto: Tartu 2024/Maanus Kullamaa

Tartu 2024: kako biti prijaznejši do narave v vsakodnevnem delovanju
Tartu je drugo največje mesto v Estoniji in gospodarsko v senci prestolnice Talin. A ko je govora o kulturi, je staro univerzitetno in hanzeatsko mesto vsaj na enaki ravni. Mesto že od nekdaj velja za srce in dušo majhne pribaltske države na severovzhodu Evrope. "Tartu je bil vedno središče znanosti, izobraževanja in kulture v Estoniji," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA o najstarejšem mestu na Baltiku povedal njegov župan Urmas Klaas.

Foto: Tartu 2024/Silver Gutmann
Foto: Tartu 2024/Silver Gutmann

Mesto s skoraj 100.000 prebivalci je bilo nekoč zibelka estonskega narodnega prebujenja in rojstni kraj estonskega popevkarskega festivala, estonskega gledališča in tudi estonske države. Drugega februarja 1920 so namreč v Tartuju podpisali mirovno pogodbo, s katero je sovjetska Rusija priznala suverenost Estonije. Ta je leta 1918 razglasila neodvisnost. Od istega leta se za mesto, ki so mu v njegovi zgodovini vladali različni vladarji in je imelo v različnih jezikih različna imena, uporablja estonska različica Tartu.

V nemščini, švedščini in poljščini je mesto Tartu znano kot Dorpat
Program celoletnega dogajanja v okviru EPK-ja 2024 je razdeljen na štiri področja: Tartu z Zemljo, človeštvom, Evropo in vesoljem. Poudarki programa z geslom Umetnosti preživetja med drugim vključujejo dogodek množičnega poljubljanja z naslovom Kissing Tartu, debatni festival o savnah, ki so ga poimenovali Naked Truth, ali gledališko predstavo Business as Usual, ki se osredinja na škandal pranja denarja, ki je pretresel estonski bančni sistem. Med vrhunce programa sodi tudi junijski koncert z naslovom Moje pesmi, na katerem bo nastopil britanski glasbenik Sting.

Foto: Bøde 2024/Dan Mariner
Foto: Bøde 2024/Dan Mariner

Bodø 2024: prva Evropska prestolnica kulture severno od arktičnega kroga
Norveško mesto Bodø želi z okoliško regijo Nordland Evropi pokazati, da nimata samo osupljive arktične narave, ampak tudi privlačno kulturo. Pokrajina Nordland je sicer ogromna: če se skoznjo peljete od severa proti jugu, boste morali prevozili dobrih 800 kilometrov, skoraj trikratno razdaljo med Lendavo in Sečovljami. Organizatorji v mestu s približno 50.000 prebivalci pričakujejo do 20.000 obiskovalcev.

Otvoritvena slovesnost EPK-ja v Bodøju bo 3. februarja. Organizatorji napovedujejo spektakularen dogodek v pristanišču mesta, ki ga na posebej zgrajenem plavajočem odru pripravljata berlinska umetniška skupino Phase7 in Nordland Teater. Velik dogodek na prostem je na programu tudi za poletni solsticij. Poimenovali so ga Midsummer madness, v okviru katerega bo mogoče 22. junija občudovati polnočno sonce. Ko bodo dnevi spet temnejši, bodo novembra in decembra v Nordlandu pripravili še prvi festival svetlobe.

Največji kulturni dogodek na severu Norveške s poudarkom na trajnosti in lokalnih staroselcih
Bodø 2024 velja za največji kulturni projekt, ki se bo zgodil na severu Norveške. V skladu s skandinavsko ozaveščenostjo mesto želi postati tudi najbolj trajnostna evropska prestolnica kulture doslej. Rdeča nit programa so tudi Samiji, staroselsko ljudstvo v regiji, kar naj bi se odražalo na otvoritveni slovesnosti in prvi teden v februarju, ko je na programu več dogodkov tako za odrasle kot za otroke, vključno z nacionalnim dnevom Samijev. Tega vsako leto zaznamujejo 6. februarja predvsem na Norveškem, Finskem, Švedskem in v Rusiji. Poleg številnih majhnih in velikih prizorišč v mestu, ki bodo del otvoritvenega slavja, bodo v mestu pripravili tudi samijsko tržnico.

Prestolnica kulture v letu 2024 bo avstrijska regija Salzkammergut