V avtonomni tovarni Rog in prostorih AKC Metelkova mesto bo od danes do nedelje potekal 20. mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore. Med 16 dogodki na programu bo mogoče prisluhniti v matični Rusiji prepovedanim Svetlanas in si ogledati filme Juliet Jacques. Na odprtju bodo podelili tudi nagrado za seksistično izjavo leta bodeča neža.

Na uvodni dan festivala bo svoje delo na samostojni razstavi v Galeriji Alkatraz z naslovom Domesticated Animals (It's Hard to Work in a Dress) predstavila mlada umetnica Tina Dobrajc. Umetnica prepleta elemente tradicije in emancipacije ter problematizira vprašanje spola in vloge ženske v sodobnem svetu. Foto: Galerija Božidar Jakac
Na uvodni dan festivala bo svoje delo na samostojni razstavi v Galeriji Alkatraz z naslovom Domesticated Animals (It's Hard to Work in a Dress) predstavila mlada umetnica Tina Dobrajc. Umetnica prepleta elemente tradicije in emancipacije ter problematizira vprašanje spola in vloge ženske v sodobnem svetu. Foto: Galerija Božidar Jakac

Rdeče zore dajejo prostor neuveljavljenim kvirovskim in feminističnim ustvarjalkam in ustvarjalcem s področja vizualne umetnosti, glasbe, gledališča, performantivnih praks, filma, literature, pa tudi teorije. Njihovi umetniški izrazi so, kot so navedli pri festivalu, v mainstreamu pogosto izpuščeni, pozabljeni ali pa celo utišani.

Sorodna novica Nominiranci za bodečo nežo: najbolj seksistične izjave zadnjega leta

Festival bo danes ob 18.00 v Cirkusarni NaokROG uvedla igriva zmes koncerta in gledališke predstave Pod vodo v izvedbi Maje Dekleva Lapajne in Alenke Marinič, sledilo pa bo odprtje razstave Tine Dobrajc z naslovom Domesticated Animals (It's Hard to Work in a Dress) v Galeriji Alkatraz na Metelkovi.

Ob 21.00 bodo v Rogu kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si v sodelovanju z zainteresirano javnostjo podelili nagrado bodeča neža za seksistično izjavo leta. "Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete," piše na spletni strani festivala. Program bodo sooblikovali Fem TV, FPZ Z'borke in ImproŠke.

Med gosti letošnje izdaje je skupina Svetlanas, ki je od septembra 2014 v svoji matični domovini Rusiji prepovedana zaradi svoje protidržavne drže. Koncert bo na sporedu v četrtek, pred njim pa bo potekal pogovor s predstavitvijo publikacije Sestrstvo brez meja: Lezbični in kvirovski aktivizem v pojugoslovanskem prostoru.

V petek si bo na Metelkovi po veganskem kosilu mogoče ogledati tri filme britanske pisateljice, publicistke in filmarke Juliet Jacques, ki je svoje "pronicljive zapise o procesu potrditve spola" objavljala v časopisu The Guardian. Projekciji bo sledil pogovor, ki ga bo vodila trenutno v Ljubljani živeča trans- in biseksualna aktivistka Verity Ritchie.

Dogajanje se bo nato preselilo v klub Gromka, kjer se bo ob 20.00 začel feministični pripovedovalski večer, naslovljen Pravljice o navihanih in (pre)drznih, sledil pa bo koncert avstrijskega kvir-feminističnega dua petra und der wolf. Ta skozi svojo glasbo ponuja paleto čustev, kot so jeza, upanje, žalovanje, ironija in samozavest. Petkov večer se bo sklenil v ritmih DJ Mayr.

Tudi v soboto bodo Rdeče zore zasedale Metelkovo. Popoldanskem odprtju razstave Anahita ‒ Status in izzivi žensk v modernem Iranu v Klubu Tiffany bosta v Gromki sledila predavanje Irine Schaltegger Kvir-feministični aktivizem onkraj identitetnih kategorij ter okrogla miza, naslovljena Rdečke razsajajo, na kateri bodo ob letošnjem jubileju festivala razmislili o izzivih, s katerimi se spopadajo samoorganizirane ženske in transfeministične organizacije.

Za koncertni del bo v soboto poskrbela glasbenica, harfistka in vizualna umetnica Urška Preis, ki se bo predstavila s solističnim projektom rouge-ah. "Gre za zvočni avtoportret, skozi katerega avtorica izvirno skozi lastno glasbeno poetiko razgalja intimno in abstraktno sliko boleče čustvenosti," piše na festivalski spletni strani. S svojim glasbenim naborom bosta nato postregli DJ Pobalnika & DJ Katcha. Nedelja bo rezervirana za razmislek o doživetem in veganski brunch v Anarhistično-kvirovsko-feminističnem prostoru v Rogu.

Ob 20. jubileju je festivalski kolektiv pripravil posebno festivalsko kompilacijo, ki ji je mogoče prisluhniti na Youtubu, vse do konca meseca pa je v sklopu festivala v Nočni izložbi Pešak na Metelkovi na ogled razstava Nike Lapkovski Tradicionalni prižig.