Gledalce bodo usmerjali redarji, preoblečeni v babice ali pastirje, za magično vzdušje bodo poskrbele vizualno-glasbene instalacije.

Vsak trenutek festivala bo
Vsak trenutek festivala bo "hkrati potekalo do pet neponovljivih dogodkov", obljubljajo organizatorji. Foto: Festival Floating Castle

Veliki odri bodo namenjeni mirnim dogodkom, energični bendi se bodo pomikali na premičnih odrih. Veliko bo predstav za peščico gledalcev, multimedialni zaključki pa bodo potekali na velikem polju, je povedal glavni organizator festivala Matija Solce.

Plavajoči Grad predstavlja alternativo današnji situaciji, ko se ljudje gnetejo po mestih, gledališča in koncerti pa pasivno opazujejo svoj zaton

Matija Solce

Festival bo ponudil omnibus glasbeno-gledaliških dogodkov na temo Zofijinega sveta. "Od ogromnega jajca na sredi labirinta, razbitine letala, gostišča, kjer so se zbirali tihotapci konj, in ogromne skulpture konja, simbola naše valute. Skozi spomine v kozarcih za vlaganje, njenih strahov pri grajskem izviru do velikanske kokoši, ki bo valila uganke," je naštel Solce.

Zabrisane meje med nastopajočimi in občinstvom
Razmerje gledalec – performer se bo po Solcetovih besedah vrtelo okoli štiri proti ena, kdaj pa celo obratno, ena proti štiri. Zato se bo gledalec, ne da bi to razumel kot restrikcijo Nacionalnega inštituta za javno zdravje, po prostoru premikal kot del predstave. Prav to pa po Solcetovem mnenju predstavlja glavni smisel umetnosti. "Da se je ne opazuje, temveč udejanja," je pojasnil.

Festival bo ponudil omnibus glasbeno-gledaliških dogodkov na temo Zofijinega sveta.
Festival bo ponudil omnibus glasbeno-gledaliških dogodkov na temo Zofijinega sveta. "Tako kot se v knjigi Zofijin svet filozof mora čuditi svetu in ga ne sprejema kot samoumevnega, se preko umetnosti ustvarjajo tako vprašanja in asociacije, ki zbujajo smisel vseh naših dejavnosti. Pa naj bo to delo na njivi ali pa v bančni stolpnici. Naj bo to zbirateljstvo ali razmišljanje o dopustu," je v nedavnem intervjuju za STA pojasnil Solce. "Osmišljevanje in ustvarjanje paralelne stvarnosti, kot tudi kritika, je vrojeno v smislu umetnosti. Ta pa je prav danes pred največjim izzivom v večtisočletni zgodovini." Foto: Festival Floating Castle

Na festival se je prijavilo okoli 130 skupin, izmed katerih so jih za festival izbrali 60 glede na izvorno državo, težavnost in tip nastopa. Organizatorji so si želeli, da bi poskrbeli za čim bolj raznovrsten program. Tako bo nekaj za družine, kaj za ljudskoglasbene sladokusce, nekaj za ljubitelje eksperimentalne glasbe ali gledališča za odrasle. Zato bo hkrati potekalo do pet dogodkov.

Med skupinami izstopajo glasbeniki, ki bodo letos sestavljali 50-članski Etno Histeria Orchestra, na ogled pa bodo tudi gledališki projekti Lutkovnega gledališča Ljubljana ter nekaterih neinstitucionalnih gledališč.

Ob vstopu si bo obiskovalec sam ustvaril in nadel masko in na ta način postal del predstave, Zofijinega sveta.