V 21. stoletju je mesto doživelo zaton – in prav to nameravajo z nazivom EPK prihdnje leto popraviti.

Tako kot letos bodo tudi prihodnje leto tri mesta nosila naziv Evropske prestolnice kulture, madžarski Veszprém, romunski Temišvar in grška Elevzina. Foto: AP
Tako kot letos bodo tudi prihodnje leto tri mesta nosila naziv Evropske prestolnice kulture, madžarski Veszprém, romunski Temišvar in grška Elevzina. Foto: AP

Izvršna direktorica projekta Elevzina 2023 Nana Spyropoulou je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP povedala, da verjamejo, da lahko majhno, a zgodovinsko pomembno mesto pritegne pozornost mednarodne in evropske kulturne javnosti. "Naš cilj je izkoristiti kulturno bogastvo Elevzine in zapustiti nekaj zanamcem," je povedala.

EPK pomeni novo infrastrukturo
Za EPK, katerega proračun je vreden 25 milijonov evrov, so preuredili več zapuščenih stavb, med drugim nekdanjo oljarno, ki bo postala arheološki muzej, in staro kegljišče, ki se spreminja v konferenčno dvorano. "Zaradi EPK-ja bo Elevzina dobila dodatno infrastrukturo," je povedal župan Argiris Economou in dodal, da je to velika priložnost za nadgradnjo v mestu.

V Elevzini so za moto EPK-ja izbrali Misteriji tranzicije. Program je osredotočen okoli treh glavnih tematskih osi: Ljudje/družba, Okolje in Delo. Napovedanih je 465 produkcij na 30 različnih prizoriščih. Sodelovalo bo več kot 300 umetnikov iz Evrope, ZDA in Azije, poroča spletni portal gtp.gr. Umetniški direktor EPK-ja Michail Marmarinos obljublja EPK, ki bo "različica brez primere".

V Elevzini je bil najbolj razširjen kult Demetre in Perzefone. Njima v čast so enkrat letno prirejali igre, imenovane elevzinski misterij, te so častile zgodbo o ugrabitvi Perzefone. Foto: AP
V Elevzini je bil najbolj razširjen kult Demetre in Perzefone. Njima v čast so enkrat letno prirejali igre, imenovane elevzinski misterij, te so častile zgodbo o ugrabitvi Perzefone. Foto: AP

Otvoritveni spektakel
Otvoritvena slovesnost bo potekala 4. in 5. februarja. Pričela se bo zvečer na obali z osrednjim dogodkom Misterij 0_Misteriji tranzicije po zamisli in konceptu Marmarinosa ter v režiji britanskega režiserja Chrisa Baldwina. Veliki oder bo kar morje samo, pomembno vlogo bo imela glasba. Praznovanje se bo pričelo s prihodom štirih sprevodov, po kopnem in po morju, iz štirih različnih krajev iz Evrope, Atike in samega mesta Elevzina. Obiskovalci in vabljeni gostje bodo predstavljali peti, neformalni sprevod. Dogajanje se bo nadaljevalo še v naslednji dan.

Eden od vrhuncev praznovanja bo uprizoritev Nemškega rekviema Johannesa Brahmsa v izvedbi Berlinskega radijskega zbora konec septembra 2023. Na podlagi posnetkov koncerta želi avstrijski režiser David Haneke ustvariti film. Po besedah Marmarinosa uprizoritev odraža to, kar je v antiki predstavljala Elevzina in o čemer pripoveduje moto EPK-ja Misteriji tranzicije. Kot je povedal, upajo, da bodo z EPK ustvarili nov zagon. "Ne pozabite, kaj v stari grščini pomeni Eleusis: prihod pomembnega dogodka."

Kot enega vidnejših dogodkov organizatorji izpostavljajo tudi mednarodno skupinsko razstavo Elefsina Mon Amour. Na njej bodo številni umetniki raziskovali določena poglavja zgodovine in sedanjosti Elevzine – tako javne kot zasebne – ter tako razkrili njene travme in upanja ter njihovo medsebojno povezanost. Čeprav bo veliko umetniških del izhajalo iz Elevzine, se bodo pomensko navezovala na širša aktualna družbena in geopolitična vprašanja in procese.
Elevzina, ki ima danes približno 30.000 prebivalcev, je bila vedno tesno povezana z grško prestolnico, ki leži približno 20 kilometrov vzhodneje. Mesto je bilo tudi vedno v njeni senci.

V Ajshilovem rojstnem kraju vsako leto prirejajo velik festival na prostem. Foto: athensattica.com
V Ajshilovem rojstnem kraju vsako leto prirejajo velik festival na prostem. Foto: athensattica.com

V antiki je bila znana po Elevzinskih misterijih, ki slonijo na mitu o Demetri in Perzefoni. Sama ceremonija posvetitve v misterije je trajala devet dni, od tega je prvih šest dni dogajanje potekalo v Atenah, sedmi dan pa se je sprevod začel pomikati proti svetišču v Elevzini, kamor je prispel pozno zvečer. Elevzina je tudi rojstni kraj starogrškega trageda Ajshila.

V 19. in zgodnjem 20. stoletju je mesto nazadnje doživelo razcvet. Kot žitnica regije in zaradi pristanišča je bilo eno najpomembnejših industrijskih središč v Grčiji. Ladjedelništvo, cementarne in obrati živilske industrije so delovali s polno paro. Nato je sledil zaton, skoraj vsi gospodarski sektorji so svoje delovanje prenesli v Pirej in Atene. Pristanišče se je postopoma spremenilo v pokopališče ladij in na desetine razbitin je tam mogoče videti še danes.
Naziv EPK-ja bosta letos nosila še madžarski Veszprem in romunski Temišvar.