Na Hrvaškem so prepričani, da bo hitrejše oživljanje kulturnega dogajanja omogočila spletna platforma. Foto: EPA
Na Hrvaškem so prepričani, da bo hitrejše oživljanje kulturnega dogajanja omogočila spletna platforma. Foto: EPA

Želijo si, da bi platformo razširili tudi na konference in športne ter druge podobne dogodke.

Čeprav na Hrvaškem kulturno življenje med epidemijo ni bilo popolnoma ustavljeno, kot v nekaterih drugih državah, so bila množična druženja v sklopu ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom prepovedana. Med najbolj ogroženimi so tako organizatorji različnih umetniških, kulturnih in zabavnih prireditev.

Platforma Varna druženja je zasnovana predvsem kot promocijsko sredstvo za ponovno vzpostavitev zaupanja v varno izvedbo prireditev, s ciljem dvigniti stopnjo zaupanja obiskovalcev in udeležencev ter postopno normalizirati obisk kulturnih prireditev, piše na spletni strani okupljanja.hr.

Zagreb. Foto: BoBo
Zagreb. Foto: BoBo

Lažji vpogled za pristojne službe

Kot še piše, bodo na platformi objavljeni koncerti, razstave, gledališke predstave in drugi kulturni dogodki, s čimer bo pristojnim službam omogočen vpogled v pogostost dogodkov in njihov vpliv na epidemiološko sliko ter hitro prepoznavanje morebitnih novih žarišč. Pričakujejo, da bo platforma pospešila informiranost, komunikacijo, koordinacijo in hitrost odločanja pri organizaciji dogodkov.

Organizatorji bodo lahko na platformi s pomočjo algoritma hitro in preprosto preverili, ali je njihova prireditev v skladu z ukrepi. Če se bodo ukrepi spremenili, bodo prek platforme prejeli opozorilo. Če so vse zastavili v skladu s priporočili epidemiologov, bodo organizatorji prejeli certifikat, obiskovalci pa sporočilo, da je določen dogodek varen tudi za njih, so pojasnili na predstavitvi platforme v Zagrebu.

Predstavitve se je udeležila tudi hrvaška ministrica za kulturo in medije Nina Obuljen Koržinek, ki pričakuje vnovično bolj množično spremljanje dogodkov do začetka poletja. Meni, da bi lahko platforma veliko prispevala k temu, saj bodo imeli organizatorji dogodkov na enem mestu zbrane ukrepe, ki bodo izvajalcem in obiskovalcem zagotovili največjo mogočo epidemiološko varnost.

Za zdaj so zagnali preizkusno platformo, pripombe glede morebitnih izboljšav pa pričakujejo do 20. maja. Pozneje nameravajo vključiti tudi druge prireditve, kot so športni dogodki, konference in podobno.

Na podlagi belgijskega modela

Platformo so pripravili na podlagi belgijskega modela, kjer je bilo prijavljenih 14.000 dogodkov, koncept pa je bil ocenjen kot izjemno uspešen, so še povedali ob predstavitvi hrvaške platforme.

Iz panoge sicer prihajajo opozorila, da so kulturni in zabavni poletni festivali med svetovno najbolj izpostavljenimi v hrvaški turistični ponudbi. Opozarjajo tudi, da bo letošnja poletna sezona za številne ključna za preživetje do konca pandemije.