Dragica Čadež Lapajne, dobitnica zlate plakete za življenjsko delo. Foto: SOJ RTV SLO/Amir Muratović
Dragica Čadež Lapajne, dobitnica zlate plakete za življenjsko delo. Foto: SOJ RTV SLO/Amir Muratović

Prejemniki srebrnih plaket so Marina Cernetig, predana kulturnica, ki skrbi za ohranjanje kulturne dediščine in slovenskega jezika v Benečiji, Radovan Čok, vsestranski filmski ustvarjalec – subtilni raziskovalec svetlobe in scenske osvetlitve, Franjo Murko, vsestranski kulturni ustvarjalec in organizator, še posebej zavezan glasbi in petju, in Lučka Maria Peterlin, avtorica gledaliških in radijskih besedil, kulturna organizatorka, pedagoginja in gledališka mentorica v slovenski skupnosti v Italiji. Za izjemne ustvarjalne dosežke na področju vokalne glasbe pa bo z zlatim znakom nagrajena Jasna Žitnik Remic.

Marina Cernetig. Foto: Osebni arhiv
Marina Cernetig. Foto: Osebni arhiv
Radovan Čok. Foto: Osebni arhiv
Radovan Čok. Foto: Osebni arhiv

Priznanja bodo podelili v četrtek, 20. januarja, na slovesnosti, ki bo potekala ob 18.00 v Cankarjevem domu.

O Dragici Čadež Lapajne je komisija zapisala, da je poleg izjemne avtorske ustvarjalnosti na področju kiparstva slovenski kulturni prostor zaznamovala tudi z neprecenljivim pedagoškim prispevkom. Poleg študentov na Pedagoških fakultetah v Ljubljani in Mariboru ter na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je na likovnih tečajih, delavnicah in umetniških šolah poučevala in motivirala tudi mladino in ljubiteljske ustvarjalce. “Pod njenim vodstvom je ljubiteljsko kiparstvo raslo in kakovostno napredovalo v smislu tehnološke in oblikovne doslednosti pa tudi izvedbene kakovosti, spoznavanja in spoštovanja temeljnih likovnih pravil,” pišejo.

Spomnijo tudi na njen izjemni prispevek k razvoju umetniške keramike, ki je iz pobud in prizadevanj posameznikov iz pretežno ljubiteljskih ustvarjalnih krogov prešla v polje akademskega in profesionalnega umetniškega delovanja. Rezultati angažiranega delovanja na tem področju so se pokazali med drugim z ustanovitvijo sekcije za keramiko na Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov ter z ustanovitvijo oddelka za unikatno oblikovanje, keramiko in steklo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Plaketo prejme za ustvarjalne dosežke na področju kiparstva ter za predano pedagoško, kulturnovzgojno in mentorsko delo in za neprecenljiv prispevek na področju razvoja in uveljavitve keramike kot umetniškega izraznega sredstva, še beremo v obrazložitvi.

Lučka Maria Peterlin. Foto: Osebni arhiv
Lučka Maria Peterlin. Foto: Osebni arhiv
Franjo Murko. Foto: Osebni arhiv
Franjo Murko. Foto: Osebni arhiv

Marina Cernetig je eden nosilnih stebrov kulturnega življenja Slovencev v Benečiji, ki skrbi za ohranjanje kulturne dediščine in je promotorka slovenskega jezika in kulturnega delovanja slovenske manjšine v Italiji. Je tudi pomembna vez Beneških Slovencev s Slovenijo in obratno, meni komisija.

Kot beremo v obrazložitvi, je Radovan Čok “izjemen, vsestranski filmski ustvarjalec – subtilni raziskovalec svetlobe in scenske osvetlitve, predan in neutruden eksperimentator, hkrati pa izjemno tankočuten in občutljiv predavatelj in mentor mladim, prihajajočim avtorjem, ki jim z naravnost fascinantno bressonovsko ljubeznijo do poetike gibljivih slik zna posredovati svoje lastne izkušnje o filmski govorici”.

Franjo Murko je vsestranski kulturni ustvarjalec in organizator, ki je pri svojem delu posebej zavezan glasbi in petju. Lučka Maria Peterlin pa se že 45 let razdaja slovenski skupnosti v Italiji kot kulturna organizatorka, pedagoginja, gledališka mentorica in avtorica gledaliških ter radijskih besedil.

Prejemnica zlatega znaka Jasna Žitnik Remic je vsestranska umetnica – pevka, flavtistka, aranžerka in pedagoginja, ki sodeluje s številnimi glasbeniki, zasedbami in zavodi, velik del njene dejavnosti pa predstavlja organizacija koncertov in izobraževalnih dogodkov. Priznanje prejme tudi kot ena izmed najdejavnejših posameznikov na področju sodobne a cappella glasbe v Sloveniji, v zadnjih letih pa je svojo pedagoško in organizacijsko dejavnost razširila na področje ljudske glasbe.

Jasna Žitnik Remic. Foto: Jana Jocif
Jasna Žitnik Remic. Foto: Jana Jocif

Kot so sporočili iz JSKD-ja, se je za priznanja potegovalo 40 predlaganih kandidatov in kandidatk, ki pomembno (so)ustvarjajo na področju ljubiteljske kulture v svojem lokalnem ali širšem okolju. Komisijo, ki je presojala o nagrajencih, sestavljajo Tomaž Simetinger ter člani Marko Rupel, Marijana Kolenko, Andreja Koblar Perko in Inge Breznik.

JSKD priznanja ljubiteljskim kulturnikom podeljuje že več kot dve desetletji. Zlata plaketa je priznanje za življenjsko delo in je najvišje odličje, ki ga JSKD podeli za izjemne ustvarjalne in poustvarjalne dosežke v daljšem obdobju, srebrne plakete pa so priznanja za dolgoletno in uspešno delo na področju ljubiteljske kulture. Od leta 2011 sklad podeljuje tudi zlate znake za odmevne dosežke mlajših ustvarjalcev in poustvarjalcev, ki delujejo na področju ljubiteljske kulture.