Začel se je osrednji slovenski gledališki festival – 58. Borštnikovo srečanje v Mariboru bo potekalo do konca tedna, poleg Borštnikovih nagrad pa bodo podelili tudi Borštnikov prstan, ki ga letos prejme dramska igralka Nataša Matjašec Rošker.

Sorodna novica Borštnikov prstan prejme Nataša Matjašec Rošker

Vsestranska gledališka ustvarjalka je v svoji karieri najprej kot umetnica na svobodi, potem pa kot članica ansambla SNG-ja Maribor ustvarila več kot šestdeset igralskih kreacij. Med njimi je tudi vloga Elizabeth v monodrami Get Famous or Die Trying – Elizabeth 2, za katero je prejela nagrado Prešernovega sklada za igralsko kreacijo in soavtorstvo besedila. Monodramo, zasnovano na dokumentarnih zapiskih iz ameriške terapevtske prakse Arthurja Janova in dopolnjeno z umetniškimi zgledi in utrinki besedil Nancy Friday in Samuela Becketta, sta soustvarila še režiser Sebastijan Horvat in dramaturgija Klavdija Zupan. Besedilo je leta 1997 v produkciji Radia Maribor in koprodukciji Mestnega gledališča Ptuj zazvenelo tudi kot radijska igra, ki ji bodo poslušalke in poslušalci lahko prisluhnili v četrtek ob 22.05 na programu Ars. Elizabeth se v interpretaciji Borštnikove nagrajenke Nataše Matjašec Rošker kot otrpla silhueta v dobrih tridesetih minutah pred poslušalcem razgali do najbolj bolečih, tudi erotičnih spominov in se na novo sestavlja, prilagaja in vključuje v numerično in geometrijsko urejen svet. Sama protagonistka pa v njem ostaja kot konzervirani človeški proizvod, na začetku in na koncu enako oddaljen od vsega, kar ga obkroža – občutek otožnosti, ujetosti, osamljenosti in jalovosti torej ostaja.

Nabor dopolnjuje radijska igra avtorja Leopolda Suhodolčana z naslovom Osvajanje vrha, ki bo na sporedu v ponedeljek ob 22.05 na programu Ars. Jedro radijske igre v režiji Aleša Jana je dialog dveh znancev iz dijaškega obdobja, ki se po več letih naključno srečata na pohodu v gore. Lazarjevo meščansko in Gregorjevo vaško življenje na očetovi kmetiji se vedno bolj zdita dve simultani monološki izpovedi, v katerih se daljna preteklost in njune osebne izpovedi prepletajo s sedanjostjo. Hkratno soočenje z dvema povsem različnima življenjskima potema odstira prednosti in slabosti vsake osebne izbire. Osvajanje vrha postaja simbol lovljenja notranje pomiritve in doseganje življenjskih ciljev, ki jih odmikajo vedno novi vsakdanji izzivi.

V torek bo na Prvem programu ob 21.05 predvajana radijska igra Ločitev produkcije Radia Trst A. Avtor igre je slovenski dramatik Josip Tavčar, ki je veliko svojih del napisal prav za tržaški radio. V svojih delih se je osredotočil na temo notranjega ravnovesja posameznika, kar lahko zaznamo tudi v zabavni radijski igri Ločitev v režiji Maria Uršiča. V radijski komediji je namreč analiziral anomalije sodobne potrošniške družbe, v kateri so zamenljive ne le stvari, temveč tudi ljudje.

Sorodna novica Ježkova nagrada za življenjsko delo Juriju Součku, letošnji Ježkov nagrajenec Zoran Predin

Podobe nekega časa
Tudi tokratni sredni termin kratke radijske igre bo v znamenju praznovanja slavnostne 60. obletnice programa Ars in izpostavljanja najpomembnejših ustvarjalcev radijske igre na Slovenskem. Študija Glas je glas režiserke Špele Kravogel je portret dramskega igralca Jurija Součka. Igralec je za radio ustvaril več kot 580 vlog, za svoje radiofonske upodobitve pa je prejel več nagrad, zlasti na jugoslovanskih festivalih. Med drugim v svojem portretu duhovito in neposredno govori o takratni ne preveliki priljubljenosti sodelovanja na radiu, pri tem pa na koncu sklene, da moraš za radio pač biti gladko pismen! Več zanimivim mislim in iskrivim dogodivščinam lahko poslušalke in poslušalci prisluhnejo 14. junija ob 13.05 na programu Ars.

Sobotna kratka radijska igra ob 22.40 na Prvem programu pred poslušalca razgrinja niz grotesknih podob iz vsakdanjega življenja: Eden od dni je igra avtorja Simona Dobravca, v kateri so hipni trenutki vsakdana med sabo povezani asociativno, metaforično in absurdno. Igro so v študijskem letu 1998/99 pripravili takratni študenti četrtega letnika Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v razredu rednega profesorja Aleša Jana, režirala pa sta jo Diego de Brea in Matjaž Šmalc.

Pustolovščina v Brodu pri Bistrici
V vas pride čuden Francoz, ki se prijateljem in sošolcem Žvižgaču, Fliperju, Rokerci in Počasneli zdi silno sumljiv. Kdo je in kaj v resnici hoče? To bodo mladi poslušalke in poslušalci odkrili v radijski pustolovščini Pozabljeni zaklad, ki jo je Marjana Prepeluh priredila po istoimenskem mladinskem romanu Ivana Sivca. Devet let po radijski igri je bil po romanu posnet tudi istoimenski film v režiji Tuga Štiglica, režiser nedeljske radijske igre ob 8.05 na Prvem programu pa je bil Jože Valentič.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365.

Spored radijskih iger med 12. in 18. junijem

Ponedeljek, 12. junij
Radijska igra 22.05 (Ars) – Leopold Suhodolčan: Osvajanje vrha

Torek, 13. junij
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Josip Tavčar: Ločitev

Sreda, 14. junij
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Špela Kravogel: Glas je glas – portretna študija dramskega igralca Jurija Součka (cikel ob 60. obletnici programa Ars)

Četrtek, 15. junij
Radijska igra 22.05 (Ars) – Nataša Matjašec Rošker, Sebastijan Horvat, Klavdija Zupan: Elizabeth

Sobota, 17. junij
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Simon Dobravec: Eden od dni

Nedelja, 18. junij
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Ivan Sivec: Pozabljeni zaklad