Kot takšna so nekatera izmed priporočil označili tudi umetniki, še zlasti glasbeniki, po drugi strani pa na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD) menijo, da so to smiselne smernice, kako zmanjšati tveganje za prenos okužb.

Posnetek iz gledališča Teatro dell'Opera di Roma, ki je po večmesečnem zaprtju svoja vrata odprlo v teh dneh. Foto: EPA
Posnetek iz gledališča Teatro dell'Opera di Roma, ki je po večmesečnem zaprtju svoja vrata odprlo v teh dneh. Foto: EPA

Na NIJZ-ju so zapisali, da je za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom pri izvajanju skupinskih kulturnih dejavnosti treba upoštevati vse splošne higienske ukrepe, za vsako posamezno dejavnost pa še dodatne ukrepe.

Sorodna novica Nastopi na balkonih: mariborski protest se širi na vso Slovenijo

Ples, zborovsko petje in instrumentalna glasba
Tako za ples kot za zborovsko petje in instrumentalno glasbo je priporočilo, naj vaje potekajo na prostem, če to ni mogoče, pa v zelo velikem prostoru z učinkovitim prezračevanjem. Udeleženci naj pri vseh treh dejavnostih nosijo maske. Na področju instrumentalne glasbe maske priporočajo tudi med igranjem inštrumenta in tudi na prostem, za pihalce in trobilce pa so priporočene kirurške maske z ustrezno majhno zarezo za ustnik inštrumenta, namenjene izključno za igranje.

Pri pihalih in trobilih se je treba izogibati pihanju kondenza iz inštrumenta. Za njegovo lovljenje naj se uporabljajo papirnate brisače v več plasteh ali bombažne brisače na tleh, ki jih je treba po vsaki uporabi ustrezno oprati. Bolj priporočena pa je uporaba pokrivala za zvon inštrumenta, ki naj bo dvo- ali bolje večplastno s sredinsko filtrsko plastjo, kot je pri troslojni kirurški maski, še piše v priporočilih.

Ravnatelj glasbene šole Kamnik Rok Spruk je pojasnil za STA, da se z zdaj držijo priporočil NIJZ-ja za preprečevanje širjenja novega koronavirusa z dne 12. februarja, ki so jih prejeli z okrožnico. V njih so odsvetovani pouk za orkester in zbor ter javni nastopi ali predstavitve inštrumentov. V kratkem pričakujejo okrožnico z novimi navodili.

Spruk je dodal še, da se mu kot inštrumentalistu in izvajalcu zdi prekrivanje inštrumentov absurdno in problematično iz več razlogov. Opozoril je, da gresta pri pihalih zvok in zrak ven tudi pri luknjicah, ki jih glasbeniki odkrivajo in prekrivajo s prsti. Poleg tega pokrivalo deformira zvok inštrumenta, saj deluje kot dušilec.

Sorodna novica Po koncertu v Barceloni s 5000 obiskovalci potrdili le 6 okužb

Trobilci lahko odmevnike prekrijejo s t.i. dušilci, vendar ti ne delujejo kot zaviralci aerosolov, temveč kot pripomočki za spreminjanje zvoka inštrumenta. Morda zgolj omejijo širjenje aerosolov na manjšo razdaljo. Kot je še opozoril, imajo dušilci tudi izhod za zvok in zrak, česar v priporočilih NIJZ omenjena pokrivala nimajo.

Smernice za ljubiteljske dejavnosti
Na JSKD-ju so za STA pojasnili, da so že lani dali pobudo na NIJZ za pripravo smernic tudi za ljubiteljske dejavnosti. Glede na nove ugotovitve pa so zdaj predlagali popravke in uravnoteženje z drugimi področji. Pri pripravi je z NIJZ-jem sodelovala skupina strokovnih svetovalcev JSKD-ja in zunanjih sodelavcev, ki so predstavili specifike posameznih področij in uveljavljenih praks, NIJZ pa je kot stroka podal dokončna priporočila.

Kot so pojasnili na JSKD-ju, so to smernice, kako se lahko zmanjša tveganje za prenos okužb, poudarjajo pa, da je treba najprej upoštevati vladne odloke. Ti sicer ne urejajo posebej posameznih skupinskih dejavnosti, določajo pa okvire za število ljudi ob zbiranju, izvedbo prireditev in podobno. Kot so še sporočili z JSKD-ja, je NIJZ priporočilo za maske z zarezo pri pihalcih in trobilcih navedel le kot primer in ne kot obvezujoče navodilo. Vključil ga je na podlagi pozitivnih učinkov raziskav v ZDA, kjer so v okviru študije na univerzah v Koloradu in Marylandu iskali načine, kako zmanjšati količino aerosola poleg intenzivnega prezračevanja, razkuževanja in razdalj, da bi se njihove glasbene šole čim prej vrnile k delovanju.

JSKD-jevi povzetki smernic, ki si jih lahko preberete tukaj, so namenjeni preglednejši predstavitvi in glavnim poudarkom.

"Menimo, da dosledno izvajanje vseh priporočil v praksi vedno ni mogoče, saj to poznamo že iz izkušenj šolstva, gostinstva, tako kot ne morejo čez noč na primer vse zgradbe zagotoviti tako intenzivnega prezračevanja, kot bi bilo idealno. A to so priporočila. Poznavanje smernic in dosedanjih ugotovitev lahko pomaga pri ravnanju, da poskušamo narediti čim več in da pri tem spodbujamo odgovornost vsakega od nas, hkrati pa poznavanje uspešnih praks omogoči dejavnosti same tudi v slovenskem prostoru," so še sporočili z JSKD-ja.

Precej čudenja nad pravili za glasbenike