Na dvodnevnem dogodku, na katerem se bodo zvrstile delavnice, performansi in pogovori, z interaktivnim projektom sodelujejo tudi slovenski umetniki.

Dvodnevni dogodek v Bruslju je na enem mestu zbral vodilne strokovnjake na področju umetne inteligence, inženirje, umetnike in podjetnike. Foto: Bozar
Dvodnevni dogodek v Bruslju je na enem mestu zbral vodilne strokovnjake na področju umetne inteligence, inženirje, umetnike in podjetnike. Foto: Bozar

Tokratna, druga edicija The Future of Living je posvečena sedanjosti in prihodnosti umetne inteligence in njenemu vplivu na naše življenjsko okolje, mesta, skupnosti in kulturo, so na spletni strani zapisali organizatorji dogodka.

Dogodek, ki ga kurira francoski kurator in umetniški kritik Dominique Moulon, bo v dveh dneh povezal petnajst umetnikov, kreativcev, znanstvenikov in raziskovalcev v multidisciplinarnem pogovoru o vlogi umetne inteligence v umetnosti in kreativnem procesu, s pogledom v prihodnost in izzivi, ki jih umetna inteligenca predstavlja.

Prvi dan bodo na vrsti ustvarjalne delavnice, instalacije in performansi, drugi dan pa je namenjen predavanjem in panelom z mednarodnimi govorci.

Na konferenci se v sodelovanju z mrežo Nacionalnih kulturnih inštitutov EU (EUNIC) s projektom s področja umetne inteligence in umetnosti AI Comic predstavljajo tudi slovenski umetniki.

Interaktivno instalacijo AI Comic iz leta 2021 je v raziskovalnem laboratoriju DDTlab razvil umetniški duo Varvara & Mar v sodelovanju z umetnico in raziskovalko Mašo Jazbec in Žanom Rajškom, ki se ukvarja z robotiko.

Cilj slovenskega projekta je izdelava stripov, ustvarjenih s sodelovanjem človeka, umetne inteligence in robota. Instalacija uporablja humanoidnega robota, umetno inteligenco in občinstvo. Kombinacija komunikacije, slik in besed ustvarja vizualno zgodbo, ki jo ustvarita tako človek kot robot s pomočjo umetne inteligence, so zapisali ob predstavitvi projekta.