Leto 2018 je minilo v znamenju Ivana Cankarja ‒ posebno znamko mu je posvetila tudi Pošta Slovenije.  Foto: Pošta Slovenije
Leto 2018 je minilo v znamenju Ivana Cankarja ‒ posebno znamko mu je posvetila tudi Pošta Slovenije. Foto: Pošta Slovenije

Predstavljene so poštne znamke z velikani slovenske književnosti, na ogled pa so tudi druge znamke, povezane s slovensko pisano besedo.

Raj za zbiratelje
Razstavljene so tudi tematske zanimivosti, kot so kovanci, bankovci, značke in podpisi slovenskih literatov. Znamke s Primožem Trubarjem, Francetom Prešernom in Ivanom Cankarjem so predstavljene v formatu kristalnega stekla, za kar je v sodelovanju s Steklarno Rogaška poskrbela avtorica Adrijana Batarilović, so sporočili iz DS-ja.

Zbrane udeležence so na odprtju razstave nagovorili predsednik DS-ja Alojz Kovšca, predsednik Društva Rastoča knjiga Boštjan Žekš in podpredsednik Filatelistične zveze Slovenije Igor Pirc. Kovšca je v govoru spomnil, da je bila "slovenska država priborjena tudi s peresom. Smo edini narod na svetu, ki ima v svojih prvih temeljih nastanka pisateljsko ustavo in narodobudno Zdravljico za svojo himno ..."

Kulturni program so pripravili učenci iz Osnovne šole (OŠ) Primoža Trubarja Laško ter II. OŠ Celje in OŠ Lava Celje. Ob tej priložnosti so izdelali tudi znamko z ilustrirano dopisnico oblikovalke Veni Ferant. Otroci so ob zaključku prireditve na dopisnice zapisali simbolna sporočila, ki so jih nato po pošti poslali najvišjim slovenskim političnim in kulturnim predstavnikom.

Razstavo, ki je nastala pod okriljem DS-ja, Društva Rastoča knjiga, Filatelistične zveze Slovenije in Pošte Slovenije, je pripravil Tone Petek iz Filatelističnega in numizmatičnega kluba Celje.