Skupno je letos v širšem izboru za bodečo nežo 23 izjav. Foto: BoBo
Skupno je letos v širšem izboru za bodečo nežo 23 izjav. Foto: BoBo

Nečastni naziv, imenovan bodeča neža za seksistično izjavo leta, na podlagi rezultatov spletnega glasovanja podeljujeta kolektiv Rdeče zore in uredništvo portala spol.si. S tem nazivom opozarjajo na izjave v javnosti, ki na podlagi spola, spolne usmerjenosti oziroma spolne identitete posameznike napadajo, ponižujejo in žalijo.

"Menimo, da imajo zlasti osebe, ki delujejo na javno izpostavljenih področjih, kot so politika, znanost, (pop)kultura, umetnost in mediji, posebno veliko odgovornost za soustvarjanje odprte, pluralne in strpne družbe," na svoji spletni strani navajajo organizatorji dogodka. "Njihov položaj jim namreč daje privilegij, da sooblikujejo javno mnenje. Če širijo seksistična stališča, s pozicije moči normalizirajo sovražni govor in legitimirajo diskriminacijo, kar je v nasprotju s prizadevanji za družbo enakih možnosti."

Od prepričanja, da "zamujanje ni sexy", do mahanja z "rdečimi cunjicami"

"Lejte, jest sm govoru s temi ženskami in ljudmi, ki so te stvari pregledovali. Žalostni so. Jokajo," je izjava slovenskega ministra za obrambo Mateja Tonina. "Ženske niso ljudje?" se ob tej izjavi sprašujejo organizatorji neslavnega tekmovanja.

Zloglasno nagrado bodeča neža podeljujejo od leta 2013. Foto: spol.si
Zloglasno nagrado bodeča neža podeljujejo od leta 2013. Foto: spol.si

"Predvsem za en del populacije gre, ki si – zdaj bom bolj v šali, bolj sproščeno govoril – želi sanirati narastke, tudi o tem razmišljamo in verjamem, da bomo v nekaj dneh poskrbeli za to, da to ne bo več delo na domu," je dejal nekdanji govorec vlade za covid-19 in generalni sekretar za cepljenje Jelko Kacin.

"Čeprav še redno kolesarim, letos ne bom startal. Leta so leta, skrbeti pa moram tudi za svoj sloves, ne morem si privoščiti, da me prehiti vsaka ženska," je izjavil humorist Tone Fornezzi. Njegovo izjavo pa na spletni strani nagrade spremlja zapis: "Krhka moškost se zgolj zaradi tega, kako bo videti, odreka športnemu veselju."

"Hkrati naj se v zakon ustrezno umesti tudi nadlegovanje žensk, ki "z rdečo cunjo" mahajo moškim pred očmi. Rdeča cunja-beri: nesramno izzivalna obleka, cunce, ki komajda kaj pokrivajo ali celo nič (pod mini kiklcami). Ena taka je bila pri meni na intervjuju za službo," je na Twitterju zapisal nekdanji v. d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Brane Dobnikar. "Izjava je seksistična in nazorno kaže dojemanje žensk kot objektov, ki se jih lahko po mili volji seksualizira in objektificira. Obenem poskuša z nezmožnostjo samonadzora moških utemeljiti, zakaj naj bi bilo nasilje oziroma spolno nadlegovanje upravičeno," je zapisano v razlagi kandidature.

"Če zamujanje ni ženstveno, je torej dovoljeno le moškim," se organizatorji sprašujejo ob izjavi vlogerke Eve Centrih, ki po njihovem mnenju "zapoveduje, kako mora delovati sodobna ženska, da zadovolji nenapisane družbene standarde o ženski privlačnosti".

"Zamujanje ni sexy in ni ženstveno. Ženska, ki ne ve, kaj hoče, tudi ni sexy. Ženska, ki nekako pri prvi oviri obupa, tudi ni sexy," v izjavi, ki se je uvrstila med kandidate za bodečo nežo, zatrjuje vlogerka.

V ožjem izboru je tudi izjava režiserja Mitje Okorna. Foto: IMDb/Arhiv M. O.
V ožjem izboru je tudi izjava režiserja Mitje Okorna. Foto: IMDb/Arhiv M. O.

Med izjavam so tudi take, ki izražajo stereotipne predstave o moških. Primer so besede nekdanje radijske voditeljice Tanje Kocman: "... a vseeno vas, slovenski moški, v imenu vseh žensk, na svetovni dan moških, iskreno prosim: najdite tipa v sebi. Ker si res ne želim, da nekoč otroku na vprašanje, kako sem spoznala njegovega očeta, odgovorim: "Veš, mami pa je atija spoznala tako, da ga je nesla čez lužo."."

"Sledila sta še dva #MeToo primera – Cuba Gooding in Chris D'Elia, oba sta imela preveč rada bejbe," je izjava režiserja Mitje Okorna, ki jo najdemo med kandidatkami za bodečo nežo. Izjava skuša po mnenju komisije "relativizirati obtožbe o spolnem nasilju kot pretirano reakcijo na "imeti rad". Imeti rad "bejbe" ne sovpada z dejanji omenjenih obtoženih sodelavcev Okorna. Cubo je fizičnega spolnega nadlegovanja obtožilo vsaj 14 žensk, D'Elia pa je obtožen spolnega novačenja in izsiljevanja mladoletnih deklet."

Skupno je letos v širšem izboru 23 izjav.

Vabilo javnosti, da pove svoje mnenje

"Nagrado" so prvič podelili na mednarodni dan žensk 8. marca leta 2013. Izjave, ki lahko kandidirajo za bodečo nežo, lahko prek spletne strani organizatorjev predlaga zainteresirana javnost in zanje glasuje. Glasovanje se konča 4. marca opolnoči. Izjavo, ki bo prejela največ glasov, bodo razglasili na letošnjem Mednarodnem feminističnem in kvirovskem festivalu Rdeče zore.