Letos je mogoče glasovati med 33 nominiranci in nominirankami, med katerimi so med drugim predsednik republike Borut Pahor, igralec Bojan Emeršič, ki je nominiran kar dvakrat, tudi minister za kulturo Zoran Poznič, novinarka in publicistka Vesna Milek ter športni novinar Andrej Stare.

Ideja za podelitev bodeče neže se je porodila v krogu feminističnih iniciativ, skupin in posameznic. Z njo opozarjajo na prikrite in odkrite seksistične izjave, ki po objavi v večini primerov ostanejo nereflektirane in nekritizirane. Foto: Reuters
Ideja za podelitev bodeče neže se je porodila v krogu feminističnih iniciativ, skupin in posameznic. Z njo opozarjajo na prikrite in odkrite seksistične izjave, ki po objavi v večini primerov ostanejo nereflektirane in nekritizirane. Foto: Reuters

"Nagrado" pred osmim marcem tradicionalno podeljujeta kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala Spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo. Kot so zapisali ob razglasitvi nominiranih izjav, lahko ta "nečastni naziv doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete".

Predsednik republike Borut Pahor je pred dvema letoma deljeno zmago prejel za nagovarjanje dijakinje z
Predsednik republike Borut Pahor je pred dvema letoma deljeno zmago prejel za nagovarjanje dijakinje z "miška mala". Foto: Televizija Slovenija

Podelitev nagrad bo v torek, 3. marca, ob 19.00 v Novi pošti, vse nominirane izjave najdete tukaj.

Med nominiranci je znova predsednik republike Borut Pahor, ki bodečo nežo že ima, tokrat je nominiran za izjavo, ki jo je objavil na svojem profilu na Instagramu. "Špela me je fotkala, kako nekaj radovedno gledam iz hotelske sobe v Bernu, kjer je bil na voljo tudi daljnogled. Sprva sem sicer res občudoval Eiger, 3970 m, potem pa me je prevzela privlačna atletinja, ki se je ogrevala na bližnjem stadionu."

Z dvema izjavama je nominiran tudi gledališki in filmski igralec Bojan Emeršič, ki ju je povedal za Delovo prilogo Vikend. V prvi pravi: "Ni pa mi všeč, da igralka reče, da ji je Dustin Hoffman povedal opolzek vic in ji je bilo neprijetno. To ni nadlegovanje. Če ti ni všeč vic, lahko greš stran." V drugi pa pove: "Ni mi namreč všeč pretirana emancipacija zadnjih 15 let, ženske se borite za svoje pravice, ki pa jih že imate. To vpliva tudi na erotiko, kar pa ni prav, saj smo moški in ženske drugačni. Moški je od nekdaj lovec, zdaj pa izgublja svojo primarno vlogo."

Nekdanji predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec si je mesto med nominiranci prislužil zaradi "ponesrečene izjave, ki kaže na to, koliko izobraževanja in ozaveščanja je potrebno še okoli tematike nasilja proti ženskam": "Obsojam nasilje nad ženskami, še posebej v nočnem času."
Med nominiranci je tudi Slavoj Žižek z izjavo o Greti Thunberg, objavljeno v Mladini. "Ni karikatura ženske, ni nežna, ne poziva k dialogu, ampak zahteva ukrepanje. To so ženske, ki jih imam rad," je dejal Žižek.

Kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si. podeljujeta bodečo nežo javni osebi, ki je v preteklem letu napadla, ponižala in žalila druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete. Foto: spol.si
Kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si. podeljujeta bodečo nežo javni osebi, ki je v preteklem letu napadla, ponižala in žalila druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete. Foto: spol.si

Športni novinar Andrej Stare je prenos svetovnega prvenstva v atletiki komentiral takole: "Z oprsjem je podrla letvico, pa čeprav ni ne vem kako prsata."

Med nominiranci se je znašla tudi Vesna Milek, in sicer za zapis v svoji kolumni v Delovi Sobotni prilogi: "Res je, da sta kampanji, kot sta #MeToo (Jaz tudi) in #Time'sUp (Čas je potekel), uspešni v opozarjanju javnosti na seksizem in spolno nadlegovanje, na mizoginijo in rasizem, da se je odprla Pandorina skrinjica in so dolgo potlačene zlorabe prišle na dan ter opolnomočile ženske, da javno spregovorijo o nasilju. Res pa je tudi, da sta povzročili manjšo kolateralno škodo: pretirano politično korektnost in pozivanje k spletnim linčem že zaradi rahlo nerodno formulirane izjave moškega ali ženske, in s tem posledičen strah pred izpostavljanjem, strah pred javno izreči svoje mnenje."

Med nominiranci je znova Milena Miklavčič, ki znova opaža, da moški spol izginja: "Kar zadeva intimo, že 40 let opažam, kako moški spol počasi izginja, in bojim se, da ga prej kot v sto letih dejansko ne bo več. Naši predniki so še v 20. stoletju morali imeti spolne odnose tudi po trikrat na dan, današnje povprečje je sila klavrno. Včasih so bile dovoljene sanje, danes jih uničujejo vsiljivi jumbo plakati z golo ponudbo."

Župnik Janez Turinek je nominiran za zapis na Twitterju: "Kristjanke ste resnično lepe ženske ... zaradi svetega obhajila dišite po Večnosti in ste podobne Mariji."

Med nominiranci je tudi Zoran Poznič, minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, ki je nominirane besede izrekel v svojem govoru ob odprtju festivala Mesto žensk v Slovenskem mladinskem gledališču. "… Dolga doba ne samo emancipacije znotraj, kot je bilo rečeno, mogoče drugega spola, ampak emancipacije celotne družbe skozi način, tisti, ki je v ženski lasti: mehak, topel, in vse tisto, kar gre zraven. Vem, tole zdaj mogoče zveni moško šovinistično, ampak jaz sem se spomnil zdaj na svojo mamo: ves ta aktivizem in vsa ta revolucionarnost je rasla vanjo. Mi smo drugačni in ravno to je tisto, kar si v resnici želimo kot družba prihodnosti. Na dva tisoč let ali še več tisoč let ene moške dominacije, končno ena svobodna, odprta, pa če hočete topla in mehka družba. Pa ne mislim nič slabšalnega." Gre sicer le za del izjave, ki si jo v celoti lahko preberete na spletni strani Bodeča neža, kjer so objavljene tudi vse ostale nominirane izjave, zanje pa je mogoče tudi glasovati.

Nominacije so si s svojimi izjavami prislužili še Andrej Perko, Jizah Dafunk, Blaž Podobnik, Andrej Krbavčič, Andrej Naterer, Angelca Likovič, Marjetka Conradi, Barbara Hočevar, Tim Kores, Urša Zabukovec, Milan Krajnc, Azra Širovnik, Marjan Rogelj, Maja Kraigher, Dušanka Zabukovec, Simon Meglič, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Matjaž Han, Nevzet Porić in Milan Rogelj.

Letos bodo prvič podelili tudi nagrado WoW. Namenjena je ženskam, ki so izjemno prispevale k razvoju družbe. Foto: Mesto žensk
Letos bodo prvič podelili tudi nagrado WoW. Namenjena je ženskam, ki so izjemno prispevale k razvoju družbe. Foto: Mesto žensk

Prvič z nagrado WoW
Letos bodo ob bodeči neži podelili tudi nagrado WoW, ki pa je kot nekakšen protipol bodeče neže – namenjena je borkam za boljši svet, se pravi ženskam, ki so izjemno prispevale k razvoju družbe. Z nagrado, ki jo podeljujejo v sklopu projekta Women on Women (WoW), bodo nagradili "junakinje, borke za enakost in pravice žensk, borke za skupno in skupnost, spregledane šampionke prizadevanj za boljši svet".

"Zgodovina je napisana iz pozicije moči, zato v sodobnosti ohranja obstoječe družbene odnose izkoriščanja. To, da v njej ni žensk ali pa da so vanjo vključene povečini le tiste, ki so bile pripravljene ohranjati družbeni status quo, ni naključje, ampak osnovna metoda ohranjanja obstoječega stanja neenakosti," so ob tem zapisali v Mestu žensk, kjer si tudi s pomočjo novo načetega projekta prizadevajo ukrepati proti položajem moči, ki ohranjajo neenakosti.

Dobitnik bodeče neže in dobitnica nagrade WoW bosta znana v torek, 3. marca.