Ministrstvo za kulturo je že pred časom pojasnilo, da so za glasbene umetnosti v obdobju 2022–2025 sprejeli v sofinanciranje 12 programov, 13 so jih zavrnili, devet vlog pa zavrgli. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Ministrstvo za kulturo je že pred časom pojasnilo, da so za glasbene umetnosti v obdobju 2022–2025 sprejeli v sofinanciranje 12 programov, 13 so jih zavrnili, devet vlog pa zavrgli. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Ramovš je svoje odprto pismo konec preteklega tedna naslovil na Univerzo v Ljubljani, potem ko je Zavod Ars Ramovš pristal med tistimi prijavitelji, ki niso bili sprejeti v sofinanciranje na štiriletnem programskem razpisu.

Odprto pismo je bilo v celoti objavljeno
na spletni strani festivala Seviqc.

V pismu je med drugim zapisal, da se je odločil nasloviti ga na univerzo, ker so trije člani strokovne komisije ministrstva za področje resne glasbe najverjetneje doktorirali na tej ustanovi. "Poleg tega je minister zaprosil strokovno komisijo za ponovno presojo, očitno je opazil nesmisle, vendar komisija, kot je zapisano v odločbi, svojega mnenja ni spremenila, kar pomeni, da nesmislov ali ni prepoznala ali ni hotela," je še zapisal Ramovš.

Sorodna novica Ministrstvo: Pisanje Klemna Ramovša je mogoče razumeti kot poskus vplivanja na strokovno komisijo

Ministrstvo: To je poskus vplivanja na komisijo
Ministrstvo je v odzivu zapisalo, da Zavod Ars Ramovš na tokratnem razpisu ni bil izbran v sofinanciranje, saj je bilo 12 prijaviteljev uspešnejših. "Poleg večletnega javnega razpisa je ministrstvo že objavilo večletni projektni razpis, ki v tem trenutku še poteka, enoletni razpis za področje glasbenih umetnosti pa bo ministrstvo še objavilo. Zato je pisanje Klemna Ramovša moč razumeti kot poskus vplivanja na strokovno komisijo," je bilo mogoče prebrati v odzivu.

Očitek nekorektnega ocenjevanja vse od leta 2018
Vendar je Ramovš v sveži izjavi za javnost izpostavil, da ministrstvo očitno zmotno meni, da je odprto pismo univerzi napisal, ker je Zavod Ars Ramovš izpadel iz razpisa. Ob tem opominja, da ga je "napisal, ker je treba enkrat prekiniti s prakso, kako ocenjuje ta komisija. Nekorektne ocene strokovne komisije se pojavljajo vse od 2018. Ker ni možnosti ugovora pred izdajo odločbe in je Upravno sodišče RS edina možnost pritožbe, imamo tam odprte štiri primere, ki smo jih vse vložili izključno zaradi nestrokovnega ocenjevanja strokovne komisije."

Dodal je, da se dogaja, da sodišče vrne zadevo v ponovno odločanje, vendar ministrstvo nato ne sledi napotkom sodišča, temveč v novi odločbi še zniža število točk. "In tako se to vleče v nedogled," je še zapisal.

Celotno izjavo za javnost lahko prav tako
preberete na spletni strani Seviqca.

Predano v presojo upravnemu sodišču
Ramovš je tudi že v odprtem pismu v preteklem tednu zapisal, da so zadevo v povezavi z neodobrenim sofinanciranjem na štiriletnem programskem razpisu prav tako predali v presojo upravnemu sodišču in da so se prijavili na štiriletni projektni razpis, na katerem bo prijavitelje ocenjevala ista komisija. Ker so razpisna sredstva manjša, so "morali preurediti koncertno ponudbo festivala in črtati razvojne mladinske programe".