Foto: SMG
Foto: SMG

Javni zavodi v kulturi svoje dogodke zaradi zdravstvenih razmer snemajo za spletno predvajanje. A redki imajo tehnične zmožnosti, da lahko sami vzpostavijo prodajo vstopnic po spletu in primerno tehnično ekipo za prenose. Gre za dodatne stroške in zaradi spletnega prenosa ne gre več za kulturno storitev v javnem interesu, oproščeno davka. Ta strošek pa lahko pomeni dražjo vstopnico.

Če poslušamo koncert ali obiščemo gledališko predstavo v Gallusovi dvorani, to ni posebej obdavčeno. Če gledamo film v Kosovelovi dvorani, le nekaj metrov stran, je obdavčitev 9,5-odstotna. A v trenutnih časih bi oba dogodka postala spletni prireditvi in zanju bi veljal kar 22-odstotni DDV. "Vsega tega bremena nismo mogli prevaliti na cene vstopnic," pojasnjuje direktorica poslovnega sektorja v Cankarjevem domu Barbara Štukelj. "Naš prihodek, ki predstavlja vir za sofinanciranje naših splošnih in programskih stroškov, je zato toliko manjši."

Pri glasbenih dogodkih svoj delež zahteva še Sazas. "Če bi obveljala tudi Sazasova zgodba, bi to na koncu pomenilo podražitev vstopnic za eno tretjino," je seštel direktor Kina Šiška Simon Kardum.

Veliko težav bi rešila nacionalna platforma za spletne prireditve
Direktor Slovenskega mladinskega gledališča Tibor Mihelič je spomnil na predlog nacionalne platfome, ki se je na mizi kulturnega ministrstva znašla že v prvem valu, torej pred letom dni. "To se zgodi, če stvar prepustimo trgu in ne vodimo nobene proaktivne kulturne politike, ki bi lahko z vzpostavitvijo nacionalne platforme za pretakanje umetniških dogodkov stroške večini producentov radikalno zmanjšala."

Poziv k interventnemu zakonu
Eden od trenutnih predlogov je tudi interventni zakon, ki naj odredi, da bodo "kulturne prireditve v kakršni koli obliki oproščene DDV-ja", predlaga Kardum. "Mislim, da bo nastala absurdna situacija "hibridov". Veljala bosta dva različna DDV-ja: za obiskovalce ničelna stopnja, za spletne obiskovalce pa 22-odstotna."

A zdi se, da bomo čakali na uspešnost poziva Evropskega združenja za uprizoritvene umetnosti Pearl, ki od junijskega zasedanja Sveta Evrope pričakuje obravnavo spremembe davčne politike, tudi glede davka na spletne oglede.

Težave z digitalno prodajo kart v kulturi