Prejšnjo streho poletnega avditorija Križank je aprila 2016 uničila snežna ujma. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Prejšnjo streho poletnega avditorija Križank je aprila 2016 uničila snežna ujma. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

Potem ko je prejšnjo streho aprila 2016 uničila snežna ujma, je moral tudi letošnji Festival Ljubljana svoj program zaradi manjkajoče strehe prilagajati vremenu. Po besedah organizatorjev festivala so preverili možnost za postavitev samostojne strešne konstrukcije tako, da ne bodo dodatno obremenili sosednje srednješolske stavbe.

Najprej je treba izvesti javni razpis za projektanta in izvajalca, gradnja pa bo predvidoma izvedena prihodnje leto. Foto: BoBo
Najprej je treba izvesti javni razpis za projektanta in izvajalca, gradnja pa bo predvidoma izvedena prihodnje leto. Foto: BoBo

"Samostojna konstrukcija bo dvodelna, in sicer bo streha nad odrskim delom fiksna, nad avditorijem pa pomična. Nameščena bo na samostoječo konstrukcijo, ki ne bo pritrjena na stavbo šole. Opremljena bo s senzorji za dež in veter ter sistemom za odvod meteorne vode. Investicija bo poleg strehe zajemala tudi odrsko in svetlobno tehniko," sporočajo z zavoda.
V pripravi je nov načrt za izdelavo strehe. Naslednji korak je torej izvedba javnega razpisa za projektanta in izvajalca, gradnja pa bo predvidoma izvedena prihodnje leto.

Z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, ki je solastnica šolske stavbe, so v zaključni fazi dogovora, ki bo omogočal nadaljevanje aktivnosti za postavitev samostojne strehe. Avgusta lani ministrstvo ni izdalo soglasja za ponovno namestitev platnene pomične strehe, ki je bila pred snegolomom nad gledališčem Križank po načrtih inženirja Miloša Marinčka vpeta na strešno konstrukcijo šole. Kot razlog so navedli, da bi bila s tem ogrožena statika šole, zato so na Festivalu Ljubljana in Mestni občini Ljubljana kot ustanoviteljici zavoda našli novo rešitev. Pred tem je Festival Ljubljana skušal doseči tudi prepoved uporabe stavbe, v kateri deluje šola.

Plečnikovo gledališče so zaradi snežne ujme lani rekonstruirali in nadgradili. Delavci podjetja Makro 5 so obnovo, med kateri naj bi postavili tudi novo streho, začeli februarja in končali avgusta 2018, zaradi odkritih ostankov predmestja antične Emone pa so jo vmes morali prekiniti. Med drugim so posodobili projekcijski objekt in odrsko opremo ter postavili bočno vetrno zaščito proti Zoisovi cesti.