Izkušnje iz prvega vala epidemije so zdaj prišle zelo prav, so povedali v Gledališču Koper: "Ob drugem zaprtju smo takoj vedeli, kaj moramo storiti in v katero smer bomo šli."

Tako so se odločili igrati predstave v živo prek spleta. Najprej so "streamali" pet predstav za odraslo občinstvo. Po predstavah, ki so jih prenašali na svojem kanalu YouTube, so sledili še pogovori z igralci, na ta način pa so virtualno praznovali 20-letnico gledališča. Tako predstave kot pogovori bodo kmalu na voljo na Televiziji Koper.

V nedeljo ob 18.00 bo koprsko gledališče na svojem kanalu na YouTubu predvajalo posnetek komedije po Molièrovih motivih Douhtar pod mus! Foto: BoBo
V nedeljo ob 18.00 bo koprsko gledališče na svojem kanalu na YouTubu predvajalo posnetek komedije po Molièrovih motivih Douhtar pod mus! Foto: BoBo

Sobotni dopoldnevi so za otroke
V zadnjih dneh se v gledališču osredotočajo predvsem na mlajše občinstvo. Nekoliko so predelali kultni Skok v pravljico z Igorjem Štamulakom, tako da vsako soboto dopoldne neposredno iz velike dvorane prenašajo predstavo za otroke, ki je tudi interaktivna, saj lahko otroci v živo pokličejo ali pošljejo pisma in risbe. Za ogled predstave je potreben nakup virtualne vstopnice, Skok v pravljico pa igrajo tudi zaključeno za šole.

Kot pri prvem zaprtju nadaljujejo branje proze in poezije za otroke in mladino, zadnja novost pa bo nekakšna zvočna knjiga za starejše občinstvo, ki jo bo bral Rok Matek.

Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper med drugim valom epidemije ob striktni prilagoditvi vladnim ukrepom in priporočilom NIJZ-ja niso nikoli zaprli, je pojasnil njen direktor David Runco.

Prost dostop do gradiva trenutno sicer ni mogoč, zato pa izvajajo skorajda vse knjižnične storitve, od izposoje in vračil gradiva do prireditev. Razlika je le v tem, da so literarne večere, razstave in druge prireditve preselili na splet, knjige pa izposojajo brezstično. Vsem, ki ne živijo v Kopru, so ukinili tudi morebitne zamudnine, saj gradiva zaradi omejitev prehoda med občinami težko vračajo.

Koprska knjižnica prek družbenih omrežij na simpatičen način objavlja priporočila za branje in novosti na svojih policah. Foto: Facebook/Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper
Koprska knjižnica prek družbenih omrežij na simpatičen način objavlja priporočila za branje in novosti na svojih policah. Foto: Facebook/Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper

Ker obratujejo v razmerah, ki se lahko hitro spremenijo, imajo sicer vnaprej pripravljenih več možnih scenarijev delovanja. V tem trenutku sta do preklica zaprti le enoti Semedela in Markovec.

Runco je med odmevnejšimi virtualnimi prireditvami njihove ustanove izpostavil razstavi Glass Room in tisto ob 25-letnici delovanja Hospica, prebiranje Rodarijevih pravljic v živo prek njihove strani na Facebooku, ter predstavitev knjige Zorana Predina Mongolske pege. Te dni se je poleg tega končal tudi projekt Primorci beremo, v okviru katerega bodo prek zooma pripravili dva dogodka.

Ljudje so se navadili na e-knjige
Sicer pa so v Kopru na splet preselili še druge storitve, kot so interaktivni tečaji in spletni vpisi, svoje uporabnike pa vabijo tudi k obisku virtualne knjižnice, kjer so zbrani elektronski viri, ki jih kupujejo in gradijo za različne ciljne skupine.

Po informacijah direktorja se je uporaba teh virov od marca močno povečala. "Izposoja elektronskih knjig se je denimo potrojila in v zadnjem času še narašča. Je pa v zadnjem mesecu močno narasla tudi izposoja fizičnih knjig," je dodal. Ob tem se jim pridružuje vse več mladih, ki vsebine prek spletnih platform zaznavajo kot izjemno zanimive. Pred kratkim so denimo ustvarili uradni Instagram profil knjižnice, kjer na interaktiven in zanimiv način uporabnike obveščajo o svojem delovanju, dogodkih in novostih.

Tudi v Gledališču Koper opažajo, da so se njihovi uporabniki prilagodili na nove razmere. Gledalci tako razumejo, da so predstave, ki jih prenašajo v živo, nekakšen hibrid med gledališčem in televizijo oz. videom. V povprečju je predstave spremljalo po 50 ljudi.

Če igralci z nastopanjem pred kamero nimajo težav, pa so bili pred največjim izzivom v tehniki. Sprva so si v gledališču nekajkrat pomagali z zunanjimi sodelavci, ki se ukvarjajo z video produkcijo, a so se že v startu odločili, da bodo tudi to delali sami. Treba je bilo nabaviti opremo, jo osvojiti in znati uporabljati, nato pa je tu še izvedba v živo, a je tehnična služba svoje delo opravila z odliko.

Predstave prek spleta imajo tudi kakšno prednost
Tudi gledališčniki opažajo, da jim prenašanje predstav prek spleta omogoča doseganje novega občinstva: "Zdaj nas lahko spremljajo na vseh koncih Slovenije, saj obisk gledališča ni potreben. Novo občinstvo opažamo zlasti pri predstavah za otroke."

Kljub trenutni negotovosti so v Gledališču Koper odločeni, da bodo tudi v letu 2021 izpeljali Primorski poletni festival. Že letos so namreč s pripravo več kot 60 dogodkov kljub omejitvam dokazali, da se da uspešno delati.

Zato pa v gledališču opozarjajo, da je izpad dohodka iz naslova prodaje kart ogromen, hkrati pa so tu dodatni stroški, ki nastajajo z neposrednim prenosom predstav. K sreči jim je koprska mestna občina v teh razmerah zagotovila sredstva za nemoteno delovanje.

Center za kulturo, šport in prireditve (CKŠP) Izola se je v času zaprtja odrov in kinodvorane preusmeril v iskanje alternativnih možnosti podajanja kulturnih vsebin. Kljub ukrepom, povezanih s preprečevanjem širjenja koronavirusa, so v poletnih mesecih organizirali več kot 200 dogodkov, ki so jih izpeljali na različnih zunanjih lokacijah v Izoli, je pojasnila direktorica Zvonka Radojevič.

ZTa teden bo gost Nedeljskih večernic z Mefom nihče drug kot Zoran Predin. Začelo se bo v nedeljo okrog osme zvečer na Facebook strani Centra za kulturo, šport in prireditve Izola. Foto: BoBo
ZTa teden bo gost Nedeljskih večernic z Mefom nihče drug kot Zoran Predin. Začelo se bo v nedeljo okrog osme zvečer na Facebook strani Centra za kulturo, šport in prireditve Izola. Foto: BoBo

V živo iz Izole
Tudi sami so svoje delovanje preselili na splet. Tako so na odru kulturnega doma postavili studio, ki vsak dan od srede do nedelje v živo predvaja enourni program. V okviru Pogovorov ob sredah gostijo v studiu ustvarjalce, ki delujejo tako na področju kulture kot športa. Četrtke namenjajo potopisnim in drugim predavanjem ter stand up večerom. Ob petkih predstavljajo glasbenike, sobote so namenjene koncertom znanih glasbenih skupin. Ob nedeljah so na sporedu Nedeljske večernice z Mefom in gostom. Ponujajo tudi filmske vsebine, v katerih predstavljajo filmske ustvarjalce in odlomke iz njihovih filmov. Vsak mesec predstavijo tudi novo razstavo, le da so odprtja pripravili tudi prek spleta.

Tako kot ostali sogovorniki tudi Radojevičeva ugotavlja, da so v teh časih dosegli večji krog ljudi ter številne mlade. Kot edino težavo pa je omenila pomanjkanje ustrezne tehnike za streamanje, ki pa jo bodo kupili v najkrajšem možnem času.