Z ministrstva za kulturo so sporočili, da vloge rešujejo redno, prav v teh dneh naj bi bilo podpisanih kar nekaj odločb.

Na ministrstvu za kulturo pravijo, da vloge za vpis v razvid samozaposlenih v kulturi in priznanje pravice do socialnih prispevkov prihajajo redno in se sproti rešujejo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Na ministrstvu za kulturo pravijo, da vloge za vpis v razvid samozaposlenih v kulturi in priznanje pravice do socialnih prispevkov prihajajo redno in se sproti rešujejo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Z Asociacije so sredi julija na ministrstvo poslali poziv, naj začnejo vloge za status samozaposlenih v kulturi čim prej ažurno procesirati, saj, kot so zapisali, tovrstno administrativno odlašanje v že tako zaostrenih pogojih zaradi pandemije še dodatno otežuje delovanje kulturnic in kulturnikov.

Iz pričevanj nekaterih kulturnikov, ki sta jih v nedavnih objavah predstavila Radio Študent in Dnevnik, je razbrati, da so vloge za status samozaposlenega v kulturi oddali konec marca ali v začetku aprila, po mesecu dni so se nekateri obrnili na ministrstvo, kjer so jim bodisi ustno bodisi po elektronski pošti zagotovili, da je njihovo vlogo komisija ocenila pozitivno, naprošeni pa so bili, naj javijo datum, s katerim bi želeli biti v razvid vpisani. Prva ponujena možnost je bila 1. julij, za kar naj bi se večinoma odločili.

Zatem je začelo prihajati do zamud. Po navedbah ene od samozaposlenih s slabo izkušnjo, do 1. julija s strani ministrstva ni prejela še nobene odločbe. V naslednjih tednih je neuspešno skušala stopiti v stik z ministrstvom, nato pa 23. julija le prejela odločbo za vpis v razvid samozaposlenih. Še do nedavnega pa ni prejela odločbe za plačilo prispevkov, zato si jih je morala zaradi zamude za julij poravnati sama.

Na ministrstvu za kulturo so zapisali, da vloge za vpis v razvid samozaposlenih v kulturi in priznanje pravice do socialnih prispevkov prihajajo redno in se sproti rešujejo. Kot dodajajo, pristojna komisiji vloge pregleda, kar pa še ni dokončna odločitev.

"Opozoriti je namreč treba, da je komisija le posvetovalno telo, v skladu z 20. členom Zujika, ki določa, da so 'strokovne komisije posvetovalna telesa ministra za posamezna področja oziroma vidike kulture'. Če je komisija sprejela mnenje, to ministrstva ne zavezuje, saj ima minister diskrecijsko pravico takšno mnenje zavrniti in vlogo vrniti v ponovno preverjanje," so pojasnili. Prav to se je tudi zgodilo z nekaterimi vlogami, zato po pojasnilu ministrstva tudi prihaja do zamud. So pa dodali, da je bilo ravno te dni podpisanih kar nekaj odločb.

Na ministrstvu razmišljajo o ponovni prevetritvi predpisov in o tem, ali so kot takšni sploh ustrezni za presojo priznanja pravic do socialnih prispevkov. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Na ministrstvu razmišljajo o ponovni prevetritvi predpisov in o tem, ali so kot takšni sploh ustrezni za presojo priznanja pravic do socialnih prispevkov. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Ministrstvo: Razmišljamo o ponovni prevetritvi predpisov
Na ministrstvu so potrdili, da razmišljajo o ponovni prevetritvi predpisov in o tem, ali so kot takšni sploh ustrezni za presojo priznanja pravic do socialnih prispevkov. "Več bo znanega, ko strokovne službe opravijo pregled," so še zapisali.

Aosicacija: prišlo je do kršitev vsaj dveh določil
Na Asociaciji pravijo, da na omenjeni poziv še niso prejeli odgovorov ministrstva, so pa v ponedeljek na varuha človekovih pravic naslovili pobudo za presojo ravnanja ministrstva za kulturo pri izdajanju odločb.

Kot so pojasnili, so se na institut varuha obrnili, ker so ocenili, da je v primeru samozaposlenih v kulturi "prišlo do kršitev vsaj dveh določil, in sicer 222. člena Zakona o splošnem upravnem postopku, po katerem so bili kršeni roki za obdelavo vlog, še pomembneje pa je bil kršen peti odstavek 11. člena Uredbe o samozaposlenih v kulturi, po katerem bi moral minister o obeh vlogah odločiti hkrati". Kot so dodali, slednje omogoča, da se posamezniki, ki jim je odobren vpis v razvid samozaposlenih v kulturi, ne dobijo pa pravice do plačila prispevkov, odločijo, ali sploh želijo biti vpisani v razvid. "Ta možnost je bila kršena."