Aktiv delavk in delavcev v kulturi vztraja, da ekipa ministrstva za kulturo "povzroča nepopravljivo škodo umetnosti in kulturi". Na ministrstvu odločno zavračajo navedbe aktiva in menijo, da ekipa "zgledno skrbi za razvoj kulture na Slovenskem".

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na ministrstvu tudi zavračajo pozive k odstopu. Aktiv delavk in delavcev v kulturi poleg odstopa ministra zdaj med drugim zahteva še odstop državne sekretarke.

Na začetku tedna so se v aktivu oglasili, potem ko jim je ministrstvo za kulturo očitalo, da so v zadnji akciji za kulturo "širili neresnične in žaljive izjave". Vztrajajo, da je ekipa ministra Vaska Simonitija povzročila "nepopravljivo škodo umetnosti in kulturi". Med razlogi navajajo "spodbujanje sovraštva do vrhunske umetnosti in kulture v Sloveniji", menjave ključnih kadrov v javnih institucijah, kjer naj bi "politično nameščali strokovno vprašljive osebe", ministrstvu pa očitajo tudi, da "ne izvršuje rednih delovnih obveznosti, kakršne so, na primer, projektni razpisi".

Na ministrstvu odločno zavračajo pozive k odstopu, očitke pa označujejo za neupravičene. Foto: BoBo
Na ministrstvu odločno zavračajo pozive k odstopu, očitke pa označujejo za neupravičene. Foto: BoBo

V aktivu so tudi v zadnji izjavi ponovili večkrat izraženo zahtevo, da minister za kulturo Vasko Simoniti "zaradi neaktivnosti v času koronske krize in zaradi škode, ki jo povzroča slovenski umetnosti in kulturi, odstopi". Zahtevi po odstopu Simonitija so dodali še zahtevi po odstopu predstavnika za stike z javnostjo na ministrstvu Mitje Iršiča in državne sekretarke Ignacije Fridl Jarc, med drugim zaradi navajanja neresničnih podatkov. Simonitiju znova očitajo, da ne komunicira z deležniki.

V ministrstvu so navedene očitke znova zavrnili in jih označili kot neupravičene. Spomnili so, da je resorni minister v kriznem času "zagotovil upravičenost do temeljnega dohodka ter oprostitve plačila prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje samozaposlenim v kulturi" in "javnim zavodom zagotovil nemoteno izplačevanje programskih sredstev". Minister se je po navedbah udeležil tudi "vseh sej, povezanih s covidom-19", z državno sekretarko pa se udeležujeta tudi "vseh sej, povezanih s črpanjem evropskih sredstev iz sklada za okrevanje".

Aktiv je že pred časom na ministrstvo naslovil tudi več zahtev za izboljšanje položaja v kulturi. Foto: Urban Tarman
Aktiv je že pred časom na ministrstvo naslovil tudi več zahtev za izboljšanje položaja v kulturi. Foto: Urban Tarman

Ministrstvo: Sekretarka z nobeno svojo izjavo ni izvajala sovražnega govora
Glede zahteve po odstopu državne sekretarke so zapisali, da ta v svojih izjavah ni navedla neresničnih podatkov. "Sekretarka ostro obsoja kakršnekoli žalitve, izrečene v javnosti, še posebej o slovenski kulturi in delavkah in delavcih, ki v njej delujejo. Dosledno se zavzema za dialog med vsemi subjekti, ki ustvarjajo na področju kulture, in zato z nobeno svojo izjavo ni izvajala sovražnega govora ter s tem povzročala škode slovenski umetnosti," so zapisali.

Med drugim so dodali, da si sekretarka v sodelovanju s Simonitijem intenzivno prizadeva za ustrezen delež kulture v proračunskih sredstvih, strokovne službe pa pripravljajo predloge nekaterih zakonskih rešitev in sprememb, s katerimi bi olajšali delo na področju kulturnega sektorja.

Potreben je krizni sklad po pandemiji po vzoru več evropskih držav
Aktiv je že pred časom na ministrstvo naslovil tudi več zahtev za izboljšanje položaja v kulturi. Med drugim zahteva ustanovitev kriznega sklada po pandemiji po vzoru več evropskih držav ter ukrepe za podporo kulturni produkciji v smislu dodatnih spodbud za organizacijo dogodkov in umetniških predstavitev po koncu pandemije, pri čemer naj se ohranijo vsi dozdajšnji projekti in programi. Želijo tudi dodatno pomoč za samozaposlene iz javnih sredstev, možnost mikrokreditov samozaposlenim ter posebno podporo tistim sektorjem in poklicem v kulturi, ki so imeli med pandemijo največ izpada dohodkov.

Aktiv delavk in delavcev v kulturi od maja na akcijah za kulturo opozarja na nedejavnost ministra za kulturo v času koronske krize in na škodo, ki jo povzroča slovenski umetnosti in kulturi. Foto: Aleksander Čobec
Aktiv delavk in delavcev v kulturi od maja na akcijah za kulturo opozarja na nedejavnost ministra za kulturo v času koronske krize in na škodo, ki jo povzroča slovenski umetnosti in kulturi. Foto: Aleksander Čobec

Na ministrstvu vztrajajo, da zgledno skrbijo za razvoj kulture na Slovenskem
Na ministrstvu so na drugi strani prepričani, da ministrstvo z vsemi zaposlenimi pod vodstvom t. i. Simonitijeve ekipe "zgledno skrbi za razvoj kulture na Slovenskem, neresnične pa so navedbe, da naj bi povzročilo nepopravljivo škodo umetnosti in kulturi". Kot so še zapisali, je delo na ministrstvu organizirano tako, da samo vodstvo nima neposrednega vpliva na kvalitativno vrednotenje konkretnih umetniških praks in zavrgli izjavo, da ministrstvo "s politično zaznamovanostjo deli kulturo in umetnost", saj se v letu 2020 izvaja kulturna politika, ki jo je s pripravo proračuna za tekoče leto začrtal predhodni minister Zoran Poznič.