Med izjeme spadajo posamične prireditve in enkratni dogodki, ki že imajo predhodno pozitivno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ter prireditve, ki imajo pozitivno mnenje NIJZ-ja za obdobje, na primer kinematografi, je danes povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

V Cankarjevem domu upajo, da bodo lahko čim prej znova oprti za javnost. Foto: RTV Slovenija
V Cankarjevem domu upajo, da bodo lahko čim prej znova oprti za javnost. Foto: RTV Slovenija

Mestni kino Kinodvor ima periodično dovoljenje NIJZ-ja, bodo pa ukrep v vsakem primeru spoštovali tako kot doslej. V Kinu Šiška ostajajo pri izvedbi posamičnih dogodkov, za katere so pridobili dovoljenje NIJZ-ja.

Sorodna novica V rdečih regijah maske na prostem obvezne od petka, lokali zaprti od sobote

Glede na najnovejši ukrep vlade pa bo Cankarjev dom s petkom zaprl svoja vrata, enako bodo storila gledališča v Ljubljani. Direktorica Uršula Cetinski upa, da bodo za čim krajši čas zaprti za javnost.

Slovenska filharmonija bo posnetek drevišnjega koncerta v petek predvajala na spletu. Foto: BoBo
Slovenska filharmonija bo posnetek drevišnjega koncerta v petek predvajala na spletu. Foto: BoBo

Zaradi ukrepa je Slovenska filharmonija odpovedala petkovo ponovitev koncerta abonmaja Filharmoničnih klasičnih koncertov, ki so ga iz Gallusove dvorane nameravali tudi v živo prenašati prek spleta. V. d. direktorja Matej Šarc je dejal, bodo drevišnji koncert, posvečen Ludwigu van Beethovnu, posneli in ga v petek predvajali na spletu.

Nekaj nesporazumov in različnih interpretacij pa se je pojavilo v Lutkovnem gledališču Ljubljana, vendar njegov direktor Uroš Korenčan meni, da je zelo nedvoumno napisano, da so dovoljene prireditve, ki imajo že izdano soglasje NIJZ-ja, torej prireditve, ki imajo posamično soglasje za ravno tisti dogodek. Medtem ko za obratovanje gledališča, ki je dobilo od NIJZ-ja neke vrste pavšalno soglasje za sezono, to ne velja več.

Korenčan, ki hkrati predseduje kolegiju direktorjev slovenskih gledališč, pravi, da to preprosto povedano pomeni, da je gledališčem prepovedano igrati. Ob tem pa za zdaj nadaljujejo svoje delo: "Delo še ni prepovedano, edino javnih dogodkov ne smemo imeti, se pravi študiji predstav tečejo dalje."

Po drugi strani pa muzejske in galerijske ustanove v osrednji Sloveniji kot eni od sedmih regij z rdečo oznako ostajajo odprte. Predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih Slana je o muzejskih ustanovah povedala, da te ostajajo odprte in da upajo, da bo tako tudi ostalo. Muzeji po njenih besedah niso nevarni, poleg tega, da spoštujejo vsa pravila, se v tem obdobju v njih ne tare ljudi. "Čeprav je smešno, da je vlada dala kot bolj varne nakupovalne centre kot muzeje, ampak mislim, da to ni niti približno primerljivo," je dejala.

Vrata muzejev v osrednji Sloveniji ostajajo odprta. Foto: BoBo
Vrata muzejev v osrednji Sloveniji ostajajo odprta. Foto: BoBo

V muzejih so v zadnjem času zelo omejevali kakršne koli dogodke, je še povedala Berberih Slana. Če so jih sploh organizirali, so se držali vseh priporočil NIJZ-ja, zdaj pa že tako ali tako omejujejo kakršna koli odprtja in drugačne prireditve ter bo do sproščanja ukrepov tako tudi ostalo. Izobraževalne vsebine in vodstva po razstavah so še izvedljivi, pri čemer skupine obiskovalcev delijo na manjše skupine, je dodala.

Pri tem se prilagajajo navodilom, ki jih imajo šole, so pa muzeji sprejeli tudi načrt prilagajanj v primeru epidemije oziroma kakršnega koli pojava kužne bolezni, tako da se pri šolskih skupinah držijo pravil, ki jih imajo v šolah: nosijo maske, razdelijo se na manjše skupine, kar sicer od njih zahteva nekoliko več angažmaja, ker morajo za eno skupino imeti dva kustosa. A muzeji za zdaj – kolikor toliko normalno glede na razmere – delujejo naprej, je še povedala Aleksandra Berberih Slana.