Riccardo Muti. Foto: Reuters
Riccardo Muti. Foto: Reuters
Sorodna novica Na Češkem vojska vzpostavila mobilno bolnišnico, Slovaška testira vso državo

Zaprtje kulturnih ustanov v Italiji je namreč del ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa, ki začenjajo veljati danes. Z italijanskega nacionalnega inštituta za javno zdravje so prejšnji teden sporočili, da gibanje pandemije upravičuje "drastično zmanjšanje fizičnih interakcij med ljudmi" in "omejitve mobilnosti".

V sklopu novih vladnih ukrepov med drugim zapirajo športne centre, lokali in restavracije pa morajo od danes strežbo gostov končati ob 18. uri.

"Nevednost ter pomanjkanje kulture in razumevanja"
79-letni Riccardo Muti je v pismu med drugim zapisal, da družba potrebuje duhovno hrano, ki jo dajeta glasba in gledališče, sicer postane slaba. Maestro ocenjuje, da koncerti in gledališke predstave med pandemijo niso bili nekaj odvečnega, kot je sicer slišal govoriti ministre, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Tovrstna trditev po Mutijevem prepričanju označuje "nevednost ter pomanjkanje kulture in razumevanja". Maestro tudi vztraja, da so v gledališčih vedno spoštovali pravila za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Milanska operna hiša La Scala. Foto: Reuters
Milanska operna hiša La Scala. Foto: Reuters

Množica podpisov pod pozivom
Poziv upraviteljev gledališč, filmskih režiserjev, igralcev, pisateljev in drugih ustvarjalcev, ki je objavljen tudi na spletu, je že podpisalo več kot 64 tisoč posameznikov.

Sicer pa je Corriere della Sera v soboto poročal, da je znamenita operna hiša La Scala v Milanu vrata zaprla po tem, ko so pri devetih zboristih in treh članih orkestra potrdili okužbo z novim koronavirusom.