Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Pomoč posameznikom je razdelila v okviru javnega poziva, ki ga je objavila sredi septembra. Predmet poziva so bile enkratne delovne štipendije za mariborske samozaposlene kulturne ustvarjalce na različnih področjih umetniškega ustvarjanja s ciljem ohranjanja in razvijanja njihovih ustvarjalnih potencialov. Kulturni sektor je namreč eden najbolj prizadetih zaradi letošnje epidemije novega koronavirusa.

Vloge so obravnavali po vrstnem redu njihove oddaje in že po nekaj dneh so razdelili vseh 33 štipendij v enkratni višini 1500 evrov. Po njihovih pričakovanjih je bil odziv kulturnikov izredno velik, tako da so zaradi porabe vseh razpisanih sredstev poziv zaprli 1. oktobra. "Ob tem, da smo dodelili 33 štipendij, je bilo še 15 samostojnih ustvarjalcev in ustvarjalk v kulturi uvrščenih na rezervno listo," pravijo na občini.

V iskanju sredstev za dodatne štipendije
Na občinskem uradu za kulturo in mladino že proučujejo možnosti, kako bi lahko zagotovili dodatna sredstva, s katerimi bi lahko dodelili še več delovnih štipendij. Dosedanja sredstva so zagotovili na proračunskih postavkah urada za kulturo in mladino, kjer zaradi ukrepov v povezavi s pandemijo sredstva niso bila porabljena, ter službe za delovanje mestnega sveta, saj so se mestni svetniki odpovedali izplačilu sejnin za seje, ki bi morale biti v času posebnih ukrepov.

"Posameznikom smo pomagali s 1500 evri, kar je po mojem vedenju unikum v Sloveniji," pravi župan Saša Arsenovič.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Pomoč za ponovno stavb v središču mesta
Župan je zadovoljen tudi z odzivom na razpis za sofinanciranje obnove nepremične kulturne dediščine, ki so ga na občini objavili spomladi. Prejeli so 27 vlog za skupno 26 stavb.
Razpoložljiva sredstva bodo namenjena obnovi 12 stavb, ki se zdaj že izvajajo. Gre za stavbe na Aškerčevi, Koroški, Maistrovi, Poštni, Orožnovi, Prešernovi, Slovenski ulici in Ulici heroja Tomšiča. Vsi upravičenci bodo obnavljali fasade, na dveh objektih pa bodo obnovili tudi strehe.

Vsa dela morajo biti končana do sredine novembra letos, občina pa sofinancira do polovice stroškov obnove na stavbo. "Obljubljam, da bomo ta projekt peljali naprej tudi v prihodnjih proračunskih letih. Sredstva bodo na voljo za tiste najbolj izpostavljene fasade oziroma najpomembnejše hiše v mestu," pojasnjuje Arsenovič, ob tem pa zavrača namigovanja, da so v to vključene tudi nepremičnine v njegovi zasebni lasti. "Fasade županovih nepremičnin so že urejene, zato se ne bom prijavljal na te razpise," poudarja.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Ob štreki – nov podhod z podobami uličnih umetnikov
K lepši podobi mesta prispeva tudi nova podoba nedavno zgrajenega podhoda na Ljubljanski cesti pri UKC Maribor. Prejšnji konec tedna so tam izvedli ustvarjalno delovno akcijo stenskih poslikav in nastali grafiti umetnikov iz Slovenije in tujine sestavljajo novo razstavišče na prostem, ki so ga poimenovali Ob štreki. Prek njega namreč tečejo železniški tiri.

Dobrodošla kultura grafitiranja
Kot so sporočili z občine, si z razstavo, ki se odvija znotraj projekta Izboljšajmo Maribor, na MOM prizadevajo za spodbujanje razvoja kulture grafitiranja v mestu, kot so napovedali že spomladi ob soočanju s sovražnimi in neprimernimi grafiti.