Minister za kulturo Vasko Simoniti. Foto: BoBo
Minister za kulturo Vasko Simoniti. Foto: BoBo

Omenil je tudi, da se bo Slovenija v okviru predsedovanja EU-ja v drugi polovici leta 2021 posvetila dediščinskim pravicam.

Digitalne vsebine kulturnih institucij in ustvarjalcev
Nacionalna platforma za e-kulturo bo združevala digitalne vsebine kulturnih institucij in ustvarjalcev ter jih naredila dostopne širšemu krogu državljanov, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Na neuradnem srečanju, ki ga gosti nemška ministrica za kulturo Monika Grütters, je Simoniti pozdravil predlog Evropske komisije za dodatni posebni cilj Kulturna dediščina in turizem, ki naj bi ga vključili v uredbo o strukturnih in kohezijskih skladih znotraj politike o bolj socialni Evropi.

Pri zaposlenih na Ministrstvu za kulturo so danes potrdili okužbo s covidom-19. Okuženi so štirje sodelavci Službe za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje. Nihče izmed okuženih ni bil v stiku z ministrom Simonitijem. Jutri bodo na ministrstvu opravili dodatno testiranje zaposlenih. Komunikacija s strankami in obiskovalci pa bo mogoča le po telefonu in elektronski pošti, poroča Televizija Slovenija.

"Da bi dosegli daljnosežnejše cilje na področju kulturne dediščine, se strinjamo s stališčem držav članic, da bi morala biti kulturna dediščina vključena tudi v druge posebne cilje, zlasti v cilj Pametnejša Evropa in Bolj zelena Evropa," sporočilo za javnost povzema ministrove besede.

Razmislek o prihodnosti kulture v novonastali realnosti
Na srečanju je omenil tudi, da se namerava Slovenija ob predsedovanju EU-ja posvetiti dediščinskim pravicam, sicer pa je poudaril, da bi bilo treba v novonastali realnosti razmisliti o prihodnosti kulture in vključevanju državljanov v vse svoje potenciale.

Simoniti je sicer prepričan, da je Slovenija konec aprila s primernimi ukrepi omogočila odprtje muzejev, galerij in knjižnic ter s 1. junijem sprostila uprizoritvene dejavnosti, ki so se v poletnem času preselile predvsem na odprta prizorišča. V Berlinu je še povedal, da je ministrstvo skladno s tem podprlo poseben promocijski projekt Odprti za kulturo.