Ministrstvo za kulturo se je odzvalo na odprto pismo, ki ga je vodja Zavoda Ars Ramovš Klemen Ramovš, ki organizira festival stare glasbe Seviqc v Brežicah, naslovil na Univerzo v Ljubljani, potem ko zavod ni bil sprejet v sofinanciranje na štiriletnem programskem razpisu. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Ministrstvo za kulturo se je odzvalo na odprto pismo, ki ga je vodja Zavoda Ars Ramovš Klemen Ramovš, ki organizira festival stare glasbe Seviqc v Brežicah, naslovil na Univerzo v Ljubljani, potem ko zavod ni bil sprejet v sofinanciranje na štiriletnem programskem razpisu. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Ramovš, ki organizira festival stare glasbe Sevicq v Brežicah, je konec preteklega tedna v odprtem pismu univerzi zapisal, da so trije člani strokovne komisije ministrstva za področje resne glasbe najverjetneje doktorirali na tej ustanovi, primerjave, kot jih je komisija zapisala v ocenjevanju njihove prijave, pa so "bližje opravljanju na tržnici kot nekemu resnemu pristopu".

S takim načinom po Ramovševem mnenju niso oškodovani le ugled ministrstva in finančna sredstva prijavitelja, ampak to meče slabo luč tudi na ugled univerze, ki je podelila doktorske nazive.

"Poleg tega je minister zaprosil strokovno komisijo za ponovno presojo, očitno je opazil nesmisle, vendar komisija, kot je zapisano v odločbi, svojega mnenja ni spremenila, kar pomeni, da nesmislov ali ni prepoznala ali ni hotela," je v pismu zapisal Ramovš.

Na ministrstvu njegove "neresnične navedbe zoper delovanje in strokovnost komisije" zavračajo. Kot so zapisali v odzivu, zavod Ars Ramovš na tokratnem razpisu ni bil izbran v sofinanciranje, ker je bilo 12 prijaviteljev uspešnejših. "Poleg večletnega javnega razpisa je ministrstvo že objavilo večletni projektni razpis, ki v tem trenutku še poteka, enoletni razpis za področje glasbenih umetnosti pa bo ministrstvo še objavilo. Zato je pisanje Klemna Ramovša mogoče razumeti kot poskus vplivanja na strokovno komisijo," piše ministrstvo v odzivu.

"Poleg tega je minister zaprosil strokovno komisijo za ponovno presojo, očitno je opazil nesmisle, vendar komisija, kot je zapisano v odločbi, svojega mnenja ni spremenila, kar pomeni, da nesmislov ali ni prepoznala ali ni hotela," je v odprtem pismu med drugim zapisal Klemen Ramovš. Foto: Milan Markelj

Ministrstvo ob tem še dodaja, da strokovna komisija za resno glasbo svoje delo opravlja z vso odgovornostjo, neuspešna prijava na enega od razpisov pa da "ne more biti podlaga za tako grob napad na posamezne člane strokovne komisije, njihovo strokovnost in znanstvene reference".

Ramovš v pismu omenja, da so zadevo predali v presojo upravnemu sodišču in da so se prijavili na štiriletni projektni razpis, kjer bo prijavitelje ocenjevala ista komisija. Ker so razpisna sredstva manjša, so "morali preurediti koncertno ponudbo festivala in črtati razvojne mladinske programe".

Ministrstvo je že pred časom pojasnilo, da so za glasbene umetnosti v obdobju 2022–2025 sprejeli v sofinanciranje 12 programov, 13 so jih zavrnili, devet vlog pa zavrgli. Sprejeti so bili zavodi Sploh, Druga godba in Jazz Cerkno, društva baletnih umetnikov, slovenskih skladateljev, Arsana in Amadeus, Jazz klub Gajo, Slovensko komorno glasbeno gledališče, Ustanova Imago Sloveniae, Zveza glasbene mladine Slovenije ter Inštitut za raziskave umetnosti, kritične misli in filozofije Abeceda. Abeceda.

Z razpisa je med drugim izpadla tudi produkcijska hiša Carmina Slovenica, lanska dobitnica mednarodne nagrade Music Theatre Now za predstavo Threnos. Zaradi tega so ustavili razvoj nekaterih projektov in dokončno odpovedali nekaj ključnih letošnjih programov, ker njihova izvedba ne bo mogoča.

Januarja so oddali vlogo za sofinanciranje na Mestno občino Maribor, kjer bodo rezultati znani konec marca, kar pa se jim zdi prepozno za normalno načrtovanje dejavnosti.

"Mednarodni razpisi pa so zdaj še težje dosegljivi, saj je zanje potrebno tudi stabilno domače financiranje," pravijo v Carmini Slovenica. "Drugih ad hoc/alternativnih virov financiranja, ki bi nadomestili to izgubo, zdaj ne vidimo. Za postprodukcijo (gostovanja), ki je lahko določen vir sredstev, je seveda najprej potreben produkt, ki pa ga lahko pripravimo, če imamo za to pogoje. In zagotavljanju teh so namenjeni razpisi ministrstva."