Ariol je majhni modri oslič, star devet let, in je glavni junak istoimenskega stripa, ki izhaja tudi v slovenskem prevodu. Foto: SMG/Nejc Saje
Ariol je majhni modri oslič, star devet let, in je glavni junak istoimenskega stripa, ki izhaja tudi v slovenskem prevodu. Foto: SMG/Nejc Saje

Festival bodo uradno odprli v soboto ob 15.00, ko bo v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) premierno zaživela predstava Ariol v režiji Matjaža Pograjca. Predstavi bodo sledile delavnice in ples v živalskih maskah.

Na odrskih deskah bo zaživel majhni modri oslič, znameniti junak istoimenskega stripa za otroke francoskih avtorjev Emmanuela Guiberta in Marca Boutavanta. V uprizoritvi v režiji Matjaža Pograjca bo pozornost na tistih epizodah, ki se vsebinsko povezujejo s sodobnim družbenim dogajanjem.

V nedeljo ob 11.00 lahko na Vodnikovi domačiji ujamete
V nedeljo ob 11.00 lahko na Vodnikovi domačiji ujamete "koncert nonsenspesmi" Nepridiprav. " Nonsenspesmi so eden od najrazburljivejših žanrov otroške literature," obljubljajo organizatori, ciljna publika pa je stara med 5 in 10 let. Foto: Festival Bobri

Bobri prvič raziskujejo ples
Bobri, namenjen otrokom vseh starosti, bodo do 8. februarja ponudili več kot 160 dogodkov, ki bodo skozi različne umetniške zvrsti predstavljali možnosti in načine za ustvarjalno izražanje z gibom oz. plesom, različne oblike nebesedne komunikacije in medsebojnega sodelovanja. V najširšem pomenu lahko gib pomeni tudi gibanje misli, besed, zvokov, slik in predmetov.

Tibor Mihelič Syed, direktor SMG-ja, ki je izvršni producent festivala, je na novinarski konferenci pred začetkom festivala povedal, da so temo ples-gib-telo, s poudarkom na sodobni umetnosti, izbrali zato, ker je ples tako rekoč ostal edina umetnostna zvrst, s katero se Bobri v 11 letih še niso spoznali. Po drugi strani pa tudi, ker je v primerjavi z drugimi umetnostnimi zvrstmi produkcije in metod, ki bi si prizadevale sodoben ples približati najmlajšim, pa tudi najstnikom, izjemno malo.

"Tega področja v vseh letih samostojne Slovenije nismo uspeli institucionalizirati, kar pomeni, da ne obstaja organizacijska oblika ali telo, ki bi skrbela za njegov razvoj in dostopnost. To je bil tudi eden izmed razlogov, zakaj smo zlasti nevladne producente s področja sodobnega plesa prosili, da naj del svojih izvrstnih produkcij preoblikujejo, premislijo na način, da bi jih približali tudi mlajšemu občinstvu. Tako rekoč vsi producenti, ki smo jih povabili k sodelovanju, so nam prisluhnili," je pojasnil Mihelič Syed.

Za letošnji festival, ki ga organizira Mestna občina Ljubljana, je 73 producentov tako iz javnih zavodov kot iz nevladnega sektorja pripravilo 166 dogodkov, ki se jih bo lahko udeležilo več kot 15.000 obiskovalcev. Program sestavljajo gledališke, filmske, glasbene in plesne predstave, vodstva, delavnice in druge dejavnosti. Festival bo že četrto leto potekal tudi v Domžalah in Sežani.

Sklepna plesna prireditev z naslovom Plesni stroj BUM BAM v režiji Tjaše Črnigoj bo na Prešernov dan v Centru urbane kulture Kino Šiška.