Novinar, politični aktivist, živižgač in pisatelj Craig Murray. Foto: MMC RTV SLO
Novinar, politični aktivist, živižgač in pisatelj Craig Murray. Foto: MMC RTV SLO

Na konferenci se med drugim posvečajo vprašanjem, kot so: Kako informacije, ki jih dobivamo iz medijev, reklam, filmov in učbenikov, oblikujejo naše razumevanje aktualnega družbenega, političnega in ekonomskega dogajanja? Kateri glasovi so odsotni, utišani, preglasovani? Kako v svetu sistemske ekonomske in družbene neenakosti kovati vizije in strategije za postkapitalistično družbo?

Na okrogli mizi Avtonomija uredniških politik in pomen neodvisnih spletnih medijskih platform sodelujejo novinarka, ki med drugim piše za neodvisni spletni portal Mešanec Kristina Božič, MMC-jev novinar Boris Vasev ter aktivistka in piska za neodvisno mednarodno medijsko platformo ZNetwork Alexandria Shaner.

Sledita predstavitvi in pogovor z naslovom Strategije in vizije za postkapitalistično družbo: gibanje za participatorno družbo in gibanje Extinction Rebellion. V tem segmentu konference sodelujeta aktivist in strokovnjak za participatorno družbo Matic Primc ter predstavnik italijanske podružnice Extinction Rebellion Michele Raffaeli.

Ob izidu slovenskega prevoda Ljudska zgodovina Združenih držav Amerike Howarda Zinna pri Založbi Sophia poteka tudi pogovor o življenju in delu tega priznanega zgodovinarja, pedagoga, socialista in neomajnega aktivista. Prek spletne povezave se bo pridužil Peter Bohmer, Zinnov znanec, aktivist in upokojeni profesor politične ekonomije. Prevod dela in njegove implikacije za slovenski prostor, bo predstavil zgodovinar Lev Centrih, ki je tudi avtor spremne besede.

Pogovor s Petrom Bohmerjem in Levom Centrihom. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor s Petrom Bohmerjem in Levom Centrihom. Foto: MMC RTV SLO

Vrhunec konference je večerno predavanje škotskega novinarja, političnega aktivista, živižgača in pisatelja Craiga Murrayja o procesu proti Julianu Assangeu in njegovih posledicah za delo novinarjev. V pogovoru, ki bo sledil, se bodo sodelujoči med drugim posvetili vprašanjem, kot sta Kaj je vzrok temu, da se je skupina t. i. demokratičnih držav združila v političnem preganjanju, namerni izolaciji, demonizaciji in zlorabi posameznika za tako dolgo časa in s tako majhnim spoštovanjem človekovega dostojanstva in pravne države? in Kakšne posledice ima politični pregon Assangea za novinarsko delo?

Dogodek, ki ga soorganizirata AGD Gustaf in Ustanova nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon, se bo sklenil s koncertom vsestranskega umetnika in izvajalca Damirja Avdića.