Nov program je namenjen pripadnicam in pripadnikom različnih manjšinskih etničnih skupin, priseljencem in pripadnikom narodov nekdanjega SFRJ-ja ter osebam z invalidnostjo, ki prebivajo v Mariboru ali bližnji okolici, so sporočili organizatorji.

Delavnica kinooperaterstva, StopTrik MFF, Vetrinjski dvor. Foto: Andrej Firm.
Delavnica kinooperaterstva, StopTrik MFF, Vetrinjski dvor. Foto: Andrej Firm.

Brezplačni neformalni izobraževalni program, ki se osredotoča na pridobivanje znanj in veščin za delo v kulturnem sektorju, bo potekal med februarjem in junijem 2022 ter med septembrom in decembrom 2022.

Skozi teorijo in prakso omogoča pridobivanje znanj s področij grafičnega oblikovanja, stop animacije, fotoreportaže, podkastov, kreativnega in kritičnega pisanja, PR-veščin, montaže videa in zvoka ter uporabe orodij za pretočno predvajanje in projekcije. Program udeleženkam in udeležencem omogoča tudi dejavno spoznavanje sodobne umetnosti in skupinsko obiskovanje kulturnih prireditev v Mariboru.

Sklepna konferenca programa Sedmi glas v Galeriji K18. Foto: Kaja Fiedler
Sklepna konferenca programa Sedmi glas v Galeriji K18. Foto: Kaja Fiedler

Program je sestavljen iz štirih sklopov, ki vključujejo predavanja, praktične in teoretične delavnice ter skupinsko obiskovanje kulturnih prireditev. Delavnice in predavanja bodo pretežno potekali v prostorih Pekarne Magdalenske mreže, opisuje Filip Bojanić, koordinator projekta.

Od del starih mojstrov do oglaševalskih plakatov
V prvem sklopu, ki se začenja februarja, bodo udeleženci denimo "spoznavali širše kontekste vizualnega in avdiovizualnega ustvarjanja, jezik umetnosti od del starih mojstrov do oglaševalskih plakatov in aktualnega ustvarjanja na področju kulture, v kontekstu njihovega družbenega in političnega pomena, ter preizpraševali lastno umeščenost v specifično kulturno, družbeno in politično okolje".

Program se bo leta 2023 sklenil z razstavo del udeleženih, ki bodo nastala ob sklopih, in sklepno konferenco. Kot še poudarjajo, se zainteresirani lahko programu pridružijo kadar koli v obdobju trajanja.