Revija Sodobnost je tudi za letošnje leto razpisala natečaja za nagradi za najboljšo kratko zgodbo in najboljši slovenski esej, vredni po 1000 evrov. Najboljšo zgodbo je izbirala žirija v sestavi Dušan Šarotar (predsednik), Tone Peršak in Lucija Stepančič. Med petimi nominiranci jih je najbolj prepričala zgodba Varuh Tatjane Plevnik.

Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Varuh je po besedah predsednika žirije "posrečena prispodoba sveta, v katerem smo živeli in še vedno prebivamo". Kot je zapisano v utemeljitvi, je nagrajena zgodba jezikovno spretno izpisana in vsebinsko večplastna: "Pripoved se dogaja na nedoločnem kraju in v vmesnem času med čisto sedanjostjo in globoko preteklostjo, med mitom in aktualnostjo. Spremljamo starodavnega lovca, varuha plemena pred zvermi in neznanimi napadalci, v naslednjem hipu pa smo že med divjimi varuhi meje pred begunci. Pripovedovalki uspe z nekaj hitrimi menjavami prizorov ustvariti dinamično in bralsko privlačno pripoved, tudi konec je presenetljiv."

Za nagrado so bile nominirane še zgodbe Moški v rži Tanje Mastnak, Zlate ribice Maje Novak, Na prehodu Nastje Vidmar in Popek Helene Šuklje, še deset zgodb pa je žirija predlagala v objavo.

Med eseji je žirijo, ki so jo sestavljali Alenka Urh (predsednica), Jože Horvat in Evald Flisar, najbolj prepričal esej Helene Koder z naslovom Brezimna. Predsednica žirije je v utemeljitvi zapisala, da ga zaznamuje vešče pisanje, spretno razvijanje teme, mojstrski slog, vitalnost premisleka in širok pogled, hkrati pa se bralca zelo osebno dotakne. "Pisanje predstavlja globoko osebni in zelo intimni premislek o temi, ki je med vsemi pogoji človeškega bivanja najbolj univerzalna. Toda smrt je hkrati globoko 'individualna, osebna, enkratna'. Če jo razosebimo in spremenimo v statistiko, ji na brutalno pragmatičen način odvzamemo možnost kolektivnega so(čustvovanja). To pa je za družbo pogubno," v eseju svari avtorica.

Za nagrado so bili nominirani še eseji Psihološke operacije Tiborja Hrsa Pandurja, Sestopanje in oblika spominjanja Uroša Zupana, "Oj, zdaj gremo ...", oj, kam gremo? Toneta Peršaka ter Požig narodnega doma od Monoštra do Ogleja Andreja Blatnika, žirija pa je še pet esejev predlagala za objavo.

Nagrado sončnica na rami, namenjeno spodbujanju veselja do branja, pa je žirija v sestavi Marijanca Ajša Vižintin (predsednica), Katja Klopčič Lavrenčič in Katja Kac podelila profesorici slovenščine in francoščine Katarini Klajn, ki na OŠ Šenčur vodi projekt Knjiga me zmiga, v sklopu katerega branje združujejo s športom.