Double Eagle je imel v svojih časih vrednost 20 dolarjev (16,52 evra), in sicer gre za zadnji zlatnik, ki so ga izdelali za uporabo v ZDA.

Kovanec na eni strani nosi podobo poosebljene svobode in napis
Kovanec na eni strani nosi podobo poosebljene svobode in napis "svoboda", na drugi strani pa podobo ameriškega orla. Foto: Sotheby's

Ker pa je Roosevelt v ZDA razveljavil pravilo o zlatem standardu, s čimer je želel državo rešiti iz gospodarske krize, tega novca niso nikoli dali v javnost, poroča britanski BBC.

Nekdaj prepovedan, danes zelo iskan
Večino teh kovancev so uničili oziroma jih razglasili za nezakonite – z izjemo tega, ki je na torkovi dražbi dosegel rekord. Nekaj ​​časa je bil ta zlatnik v lasti egiptovskega kralja Faruka, pozneje pa so ga zasegli v operaciji tajne službe v New Yorku.

Na dražbo ga je nazadnje dal oblikovalec čevljev Stuart Weitzman, identiteta njegovega kupca pa ni znana.

Novec s podobo svobode
Kovanec na eni strani nosi podobo poosebljene svobode in napis "svoboda", na drugi strani pa podobo ameriškega orla. Že pred 19 leti, ko je kovanec prišel na trg, je podrl rekord, zdaj pa je bil prodan še za višjo vsoto. Leta 2002 so ga v dražbeni hiši Sotheby's prodali za 7,59 milijona dolarjev (6,27 milijona evrov), poroča BBC.