Občina bo ob tem ustrezno financirala nevladne organizacije.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko in mariborski župan Saša Arsenovič. Foto: Daniel Novakovič/STA
Ministrica za kulturo Asta Vrečko in mariborski župan Saša Arsenovič. Foto: Daniel Novakovič/STA

"Kultura zaradi rezov ne sme trpeti"
Kot je v izjavi za javnost povedala ministrica, so na ministrstvu za kulturo trdno prepričani, da je lahko kultura v Sloveniji uspešna le na podlagi dobrega sodelovanja tako na ministrstvu za kulturo kot z lokalnimi skupnostmi. Poudarila je, da se zavedajo potreb lokalnih skupnosti in kulture, ki je usidrana v lokalnem okolju – tako profesionalne kot nevladne in ljubiteljske.

Sorodna novica Programom kulture in mladine v Mariboru za 20 odstotkov manj denarja

Ko so zaznali težave v Mestni občini Maribor, so se takoj povezali z vsemi akterji v Mariboru in vodstvom mariborske občine. "Z županom sva se takoj strinjala, da kultura zaradi rezov ne sme trpeti in da mora biti omogočeno nemoteno delovanje kulture, kajti že po covidni krizi smo ugotovili, da je za obstoj kulture, dobrobit ljudi in kulturnega razvojnega potenciala občin potreben stik z občinstvom in čim večja vpetost kulture in umetnosti v lokalno skupnost," je povedala ministrica in pojasnila, da sta z mariborskim županom Sašo Arsenovičem po pogovoru našla rešitev.

Pomoč, ki naj bi pripomogla k stabilnejši mariborski kulturi
Tako bo ministrstvo za kulturo letos izjemoma dofinanciralo javna sredstva za javne občinske zavode v Mestni občini Maribor, medtem ko bo občina ustrezno financirala nevladne organizacije prek razpisov. Kot je še povedala, na ministrstvu tudi verjamejo, da bo v prihodnjem letu vse "teklo tako, kot mora, po ustaljenih vzorcih" in da bo tudi finančno načrtovanje ustrezno in stabilno. "Želimo si, da bi naše drugo največje mesto Maribor, ki ima izjemen kulturni potencial ne le za Mariborčane, ampak za celotno regijo in tudi celotno Slovenijo, imelo okrepljeno, stabilno in razvojno naravnano kulturo. Zaradi tega smo tudi pristopili k sodelovanju in našli to rešitev," je sklenila ministrica.

Sorodna novica Arsenovič reze v kulturo, šport in druga področja pojasnjuje s "podfinanciranostjo občine"

Župan upa, da prihodnje leto poseg ne bo več potreben
Župan Arsenovič je dodal, da je danes "lep dan za Maribor, za kulturo v mestu". Rezultat naporov ministrstva, vlade, vseh deležnikov v kulturi in mariborske mestne občine je, da so našli rešitev, ki bo namesto napovedanega 80-odstotnega zagotavljala 100-odstotno financiranje v kulturo. Izrazil je upanje, da tovrstna pomoč v prihodnje ne bo več potrebna, saj je že v teku reševanje financiranja mnogih občin, med njimi podfinanciranosti Mestne občine Maribor. Kot je še povedal, ga veseli, da se bodo ustvarjalci v kulturi v Mariboru lahko sedaj ponovno posvetili kreatvnim idejam brez strahu glede financiranja.

Mestna občina Maribor je javne zavode s področja kulture ter izvajalce programov s področja kulture s finančnimi rezi seznanila v prvi polovici junija.

Organizacije in posamezniki s področja kulture v Mariboru so v javnem pismu opozorili, da je predstavljeno nižanje sredstev dodaten močan udarec področju kulture. Že pred tem so nevladne organizacije s področja kulture na mariborske mestne svetnike in svetnice naslovile javno pismo, v katerem jih ob napovedanem zmanjšanju občinskega financiranja pozivajo k prevzemanju odgovornosti.

Mestna občina Maribor je javne zavode s področja kulture in izvajalce programov s področja kulture s finančnimi rezi seznanila v prvi polovici junija. Foto: BoBo/Bor Slana
Mestna občina Maribor je javne zavode s področja kulture in izvajalce programov s področja kulture s finančnimi rezi seznanila v prvi polovici junija. Foto: BoBo/Bor Slana

Pojasnila glede načrtovanih finančnih rezov na področju kulture, športa in mladine sta od Mestne občine Maribor terjala tudi Sindikalna konfederacija Glosa - Zasuk in Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Župan Arsenovič je v odgovoru sindikalnima organizacijama sicer kot glavni vzrok navedel podfinanciranost občine.

Odzvali pa so se tudi v društvu Asociacija, kjer so obsodili namero po znižanju proračunskih sredstev za nevladne organizacije na področju kulture v mariborski mestni občini.