Delo je zdaj na repertoarju ljubljanske opere, in sicer v režiji Yulie Kristoforove in koreografiji Renata Zanella. Z obema se je pogovarjala Tina Šrot, ki se je za oddajo Osmi dan pozanimala o projektu.

Foto: Darja Štravs Tisu/SNG Opera in balet Ljubljana
Foto: Darja Štravs Tisu/SNG Opera in balet Ljubljana

Astor Piazolla ni bil le promotor tanga, velja tudi za začetnika tako imenovanega tanga nueva, posodobljene različice tanga, ki naj bi to glasbo približala številčnejšemu občinstvu. Tango opero Maria de Buenos Aires je Piazolla poimenoval operita, ker naj bi šlo za manjše operno delo. Premierno je bilo uprizorjeno v turbulentnem letu 1968. Če ta čas v Evropi in ZDA velja tudi za prebujanje seksualne svobode, pa je režim v tedanji Argentini zatiral vse oblike domnevne nemoralnosti.

Tudi ta opera je bila tarča kritik o nemoralnosti, saj je razkrila dejansko stanje na argentinskih ulicah, zaznamovano s kriminalom in prostitucijo. Režiserka je Tini Šrot povedala:

Sorodna novica “Samo enkrat na leto pripravljamo MENT, zato je vsako leto svoj eksperiment”

"Maria ima v sami zgodbi veliko povezav z Mario Magdaleno in devico Marijo. Tako da sem dejansko začutila, da je moja vstopna točka usoda Marije Magdalene. In usodo Marie Magdalene, ki jo poznamo kot prostitutko in grešnico, se mi je zdelo zanimivo poudariti, saj smo tukaj na Zahodu skozi čas, skozi zgodovino žensko razpolovili na dvoje, da imamo na eni strani svetnico, na drugi grešnico in da je ženska v nekem notranjem iskanju in tavanju ves čas razpeta med te dve skrajnosti. Se mi zdi, da gre predstava v tem, da se združita ta dva pola."

Zanimivo je, da je opera trenutno tudi na repertoarju dunajskega glasbenega gledališča Musih Theater an der Wien. Za delo velja, da izpostavlja družbene krivice in da je v izvedbi avantgardno. Več o ljubljanski uprizoritvi boste izvedeli v oddaji Osmi dan, danes ob 21.40.

Poleg tega v studio prihaja umetniški direktor festivala Ment Andraž Kajzer. Festival, ki se začenja ta teden, velja za enega vodilnih predstavitvenih festivalov in glasbenih konferenc v našem delu Evrope. Letošnja bo že deseta izvedba festivala, ki k nam vsako leto pripelje sveže glasbene ustvarjalce. S Kajzerjem se je pogovarjala nocojšnja voditeljica Teja D. Kunst.

Vabljeni k ogledu.