Ministrstvo za kulturo. Foto: MMC RTVSLO
Ministrstvo za kulturo. Foto: MMC RTVSLO

Z objavo novega Pravilnika o strokovnih komisijah v Uradnem listu RS je konec septembra namreč prenehal mandat takratnim 95 članicam in članom 21 stalnih strokovnih komisij tega ministrstva. Na javni vabili za nove člane in članice je prispelo več kot 400 kandidatur 300 posameznikov in posameznic. "Tako številčen odziv strokovne in splošne javnosti nas je razveselil in ga razumemo kot izraz zaupanja v strokovno usmerjeno delovanje ministrstva," so zapisali v sporočilu za javnost.

V več pogledih uravnotežena zastopanost
Dodali so še, da je ministrica Asta Vrečko skladno z novim pravilnikom pri sestavi komisij med drugim "zasledovala strokovnost in uravnoteženo zastopanost po spolih in starosti, geografsko razpršenost". Med imenovanimi je 52 članic in 51 članov iz vse Slovenije. Komisije imajo po najmanj pet članov in članic, komisije za področja uprizoritvenih, glasbenih in vizualnih umetnosti ter področja nepremične dediščine pa po sedem članov in članic.

Seznam 103 novih članov in članic stalnih strokovnih
komisij ministrstva za kulturo si lahko pogledate tukaj.

Stalne strokovne komisije bodo delovale na področjih uprizoritvenih umetnosti, glasbenih umetnosti, intermedijske umetnosti, slovenskega jezika, knjige, podeljevanja štipendij, knjižnične dejavnosti, premične kulturne dediščine, nepremične kulturne dediščine, mednarodnega sodelovanja in promocije, arhivske dejavnosti, ljubiteljske kulturne dejavnosti, kulturne dejavnosti manjšinskih in ranljivih družbenih skupin, avdiovizualnega področja in medijev.

Sorodna novica Iztek mandata dozdajšnjih članov strokovnih komisij in ukinitev komisije za samozaposlene

Na področju vizualnih umetnosti, arhitekture in oblikovanja bosta delovali komisija za vizualno umetnost ter komisija za arhitekturo in oblikovanje. Prvič sta bili imenovani strokovni komisiji za nesnovno kulturno dediščino in za podporne programe v kulturi.

Avtonomno in strokovno podkovano odločanje
Pri pripravi predloga novega pravilnika je ministrstvo upoštevalo več pobud, ki so jih pretekla leta nanj naslovili zagovorniške organizacije, stanovska društva, posamezniki in posameznice.

Z novo imenovanimi stalnimi strokovnimi komisijami želijo "zagotoviti avtonomno in strokovno podkovano odločanje o programih in projektih samozaposlenih, nevladnih organizacij in javnih zavodov". Področne komisije bodo presojale vloge za vpis v razvid samozaposlenih v kulturi in pravice do plačila prispevkov za socialno varnost presojale, s čimer bo zagotovljeno, da bo vsako vlogo presojalo od pet do sedem strokovnjakov s področja delovanja vlagatelja ali vlagateljice, so še sporočili z ministrstva.