Občni zbor Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) je potekal v petek prek videokonference. Foto: BoBo
Občni zbor Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) je potekal v petek prek videokonference. Foto: BoBo

76 delegatov iz devetih regionalnih društev je volilo novo vodstvo ZDSLU-ja. Kot novega predsednika Zveze so izvolili akademskega kiparja Zorana Pozniča, ki je bil do zdaj njen podpredsednik. Za podpredsednika sta bila izvoljena Marko Glavač in Aleš Sedmak.

Občni zbor ZDSLU-ja je potekal prek spletne povezave. Foto: ZDSLU
Občni zbor ZDSLU-ja je potekal prek spletne povezave. Foto: ZDSLU

Obdobje Sedmakovega predsedovanja
V času Sedmakovega vodenja je zveza znova pridobila nepremičnino na naslovu Komenskega 8 v Ljubljani, ki je bila društvu v preteklosti odtujena. Pomnožilo se je število strokovnih sekcij ZDSLU-ja, okrepilo pa se je tudi sodelovanje in povezovanje s tujimi galerijami, z Ministrstvom za zunanje zadeve, z diplomatsko-konzularnimi predstavništvi ter s SKICO na Dunaju in v Berlinu.

Prav tako je bil del vsakoletnega programa posvečen mladim avtorjem, poleg nagrad Riharda Jakopiča pa so začeli podeljevati še dve priznanji za mlajše avtorje in za odmevne projekte.

Del programa so prenesli na splet, tik pred uradno registracijo pa je tudi agencija Slovenski vizualni avtorji (SVA), ki bo zadolžena za urejanje avtorskih pravic umetnikov ‒ Slovenija je namreč edina evropska država, kjer to področje še ni urejeno.

Druge izvolitve
Na občnem zboru so med drugim potrdili dve novoustanovljeni sekciji ZDSLU ‒ Sekcijo slikarjev in Sekcijo fotografov.
Poleg tega so izvolili nove predstavnike v odbore. Za nadzorni odbor ZDSLU-ja je bila kot predsednica izvoljena Martina Marenčič, za podpredsednico Blanka Stepančič Dobrila, za članico Mojca Senegačnik, za nadomestna člana pa Vladimir Bačič in Jože Denko.

Za častno razsodišče ZDSLU-ja je bil za predsednika izvoljen Simon Mlakar, za podpredsednika Cveto Zlate, za članico Irena Majcen, za nadomestna člana pa Nataša Mirtič in Lucijan Bratuš.

Zoran Poznič

Zoran Poznič, slovenski kipar, menedžer na področju likovno-vizualne umetnosti in politik, je bil rojen v Trbovljah leta 1959. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2007 diplomiral iz kiparstva pri Alenu Ožboltu in Sergeju Kapusu. Podiplomski študij je nadaljeval na isti ustanovi, na Katedri za video in nove medije, kjer je vstopil v svet zahtevnejših novomedijskih projektov, ki zajemajo film, 3D-modeliranje, animacijo in interaktivne projekte. Leta 2010 je magistriral iz vizualnih komunikacij, videa in medijev pri Sreču Draganu in Dušanu Bučarju. Leta 2009 je postal direktor Javnega zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje in z 2. mednarodnim festivalom Speculum Atrium vstopil v svet novomedijske umetnosti.

Skozi neprekinjeno delo v svetu umetnosti novih medijev mu je skupaj z ekipo leta 2009 uspelo k festivalu pritegniti največjega svetovnega teoretika, profesorja in umetnika Petra Weibela iz Zentrum für Kunst und Medientechnologie, Karlsruhe v Nemčiji (ZKM). Med letoma 2009 in 2017 je bil Poznič direktor in vodja vsakoletnega mednarodnega festivala Speculum Artium. Vseskozi je bil član ZDSLU-ja, od leta 2017 do 2019 je bil tudi njegov podpredsednik. 8. marca 2019 je bil na listi Socialnih demokratov potrjen za novega ministra za kulturo Republike Slovenije v 13. vladi Republike Slovenije (med letoma 2019 in 2020).

Poznič je akademski kipar, magister videa in novih medijev. Do leta 2017 je deloval kot direktor javnega zavoda s področja kulture (DDT), bil je vodja projekta Trbovlje Novomedijsko mesto (TNM), vodja intermedijskega mednarodnega festivala Speculum Artium, selektor Javnega sklada za kulturne dejavnosti za vizualne prakse za področje osrednje Slovenije, strokovni sodelavec ZDSLU-ja, poleg tega pa je tudi mentor likovnega društva Lila Litija, Relik Trbovlje.

Zagovarja področja humanizacije tehnologije in povezovanja kreativnega kulturnega sektorja z znanostjo ter gospodarstvom. Med drugim sodeluje pri številnih projektih ZDSLU-ja, je pa tudi predavatelj s področja vsebin implementacije novih tehnologij v socialne relacije sodobne družbe in avtor več javnih skulptur v Sloveniji.